Ka Hancock Kırık Camlar Üzerinde Dans

21:16:00

Bazı kitaplar size bir şeyler fısıldar. İşte o kitaplardan biriydi benim için Kırık Camlar Üzerinde Dans. Okurken kendimi sorguladığım ve sonlarına doğru ağladığım bir kitap oldu. Sevginin gücünün olduğunun kanıtı bana göre bu kitap. Sevgisi için bir çok şeye göğüs geren bir kadın karakter Lucy. Lucy'in gücü ve hayata bakışını o kadar çok sevdim ki kalbimin bir köşesinde onu hissedeceğim.

Yaşamı boyunca sevdikleri için her şeyi yapacak ve sevenlerinin de onun için her şeyi yapacakları bir hayatı var Lucy'in. Bu güzel hayatında tabiki sorunları var. Bunlardan biri de annesinin genlerinden ona geçen kanser hücreleri. 

Lucy bir yandan kanser ile uğraşırken bir yandan da hayatının aşkı Mickey'in ruhsal sorunlarıyla ilgilenen biri. Mickey bipolar bozukluğu olan birisidir ve hayatı karmaşıklarla doludur. 

"Bipolar bozukluk veya manik depresif hastalıklarda, kişinin motivasyon, düşünme ve ruh halinde belirgin dalgalanmalar göze çarpar. Buna göre bipolar bozukluk hastaları hem  depresif dönemler hem de coşkulu veya olağanüstü sinirli bir ruh haline kapıldıkları dönemler geçirirler. İkinci tür dönemler, belirgin bir motivasyon artışıyla beraber görülür. Bu dönemler hafif şekilde ortaya çıkarsa hipomanik epizotlardan, güçlü şekilde ortaya çıkarsa manik epizotlardan söz edilir. Ağır manilerde, mevcut belirtilere bir psikozun  semptomları da (hastalık belirtileri) eklenir, örneğin büyüklük hastalığı veya takip edilme korkusu gibi.
Hipomanik bir epizotta dört gün üst üste olağanüstü neşeli veya sinirli bir ruh hali görülür. 

Ayrıca şu belirtilerden en az üçü görülür: artan hareketlilik, huzursuzluk, konuşkanlık, konsantrasyon zorluğu, azalan uyku ihtiyacı, libidonun (şehvet duygusu) artması, düşüncesiz davranışlar, artan neşelilik hali.

Hastalar zaman zaman normal seviyenin çok üzerinde kreatif ve verimli olabilirler. Semptomlar, örneğin işini kaybetme veya dışlanma gibi sosyal sonuçlara sebep olmayacak kadar hafif şekilde görülürler.

Manik bir epizotta en az bir hafta olağanüstü neşeli veya sinirli bir ruh hali görülür. Semptomlar hastanın yaşamını zorlaştırır. Ancak manik bir dönem ilk aşamada artan bir verimliliğe de neden olabilir. 

Şu belirtilerden en az üçünün görülmesi gerekir: artan hareketlilik, huzursuzluk, konuşma arzusu, fikir kaçışı (sürekli hızlı konuşma ve ani şekilde konudan konuya atlama), düşüncelerin hızlandığı hissine kapılma, sosyal çekincelerin kaybı, azalan uyku ihtiyacı, kendini olduğundan fazla değerlendirme, dikkatin kolayca dağılması, faaliyetlerin sürekli değişmesi, korkusuz ve düşüncesiz davranışlar, libidonun artması."
Lucy aşkı için her savaşı yapacağına inanan ve bilen biridir. Onu 21.yaş gününde gördüğünde ona aşık olacağını hissetmiştir. Tıpkı Mickey'nin hissettiği gibi.
Ancak evliliklerinin kırık camlarla beraber bir dans olacağını bilerek bu yola çıkarlar. Çünkü aşkın gücü onları ele geçirmiştir.
"Her evlilik bir danstır Lucy. Bazen komplike, bazen sevgi dolu, çoğu zamansa olaysız. Ama Mickey’le dansınız kırık camlar üzerinde gibi olacak. Acı verecek. Ve sen, ne acıdan kaçabileceksin, ne de bir sonraki adımda canının daha az acıması için ona daha sıkı tutunup az camlı bir yere ilerleyebileceksin…"
Hayat onlar için son oyununu oynamak için hareket etmeye başladığında Lucy ve Mickey'in hayatı alt-üst olmaya hazır bir bomba gibi hemen oyuna cevap verir.
Eğer çabuk etkilenen biriyseniz (benim gibi) kitabı okurken bir kez daha düşünün. Ben kitabı severek okudum ama dediğim gibi sizi etkileyecek bir kitap olduğunu söylemem lazım. Lucy ve Mickey'in hayatına bir yolculuk yapmak bana sevginin gücünü bir kez daha gösterdi.
"Lulu, ölümle ilgili sana net olarak söyleyebileceğim üç şey var. bir kere şunu bil ki, ölüm bir son değil. Sadece öyle görünüyor. Çoğu insanın ağlamasının sebebi bu. ama ölüm, son değil. Üstelik can da yakmıyor. Bu da insanların genellikle korktuğu ama neden korktuklarını anlayamadığım bir yanı. Acıtmıyor. Ve son olarak, şunu da bilmeni istiyorum Lu; ölümü bekleyip hazır olabilirsin. Buna inanıyor musun?"
"İnsan bir görüntünün yarattığı duyguyu nasıl tanımlayabilir ki?"
"Daha önce kimse beni onun gördüğü gibi görmemişti. Bunun tuhaf geldiğini biliyorum ama bana bakmakla beni görmek başka şey."
"Hayatta şunu öğrendim ki, gerçekler, delilikten çok daha acımasız."
"Hiçbir zaman her şey sürekli yoluna gitmeyecek. Ama şimdiye kadar bir şekilde yürütmeyi başardık."
"Hayal bile edilemeyen şeyler gerçekleşirken her şey nasıl aynı kalabiliyordu?"



You Might Also Like

0 yorum