Zeynep Özmen Kanatsız Kumru

21:18:00


Derin bir eser Kanatsız Kumru, Saraybosna ve Türkiye arasında hüzünlü ve insanın içine işleyen bir yolculuğa çıkarıyor bu eser. 
Yıl 1993, Srebrenitsa Katliam'ına tanık olan yedi yaşındaki Sabina ve ailesinin dramı ile karşılaşıyoruz. Evlerinde saklanırlarken bir gece köylerinden sürgün ediliyorlar. Babası esir alınırken erkek kardeşi ise ağladığı için annesi ile bindikleri kamyonda ağladığı için sanki bir nesneymiş gibi atılıyor. Bu kısımları okurken yüreğimde bir sızı ile sayfaları çevirdim. Üstelik evlerini basan askerlerin yıllardır komşuları olması ise can acıtan bir durum. 

Sabina, Saraybosna'daki ağaçların altında babasının anlattığı kumrular ile ilgili masalları dinleyerek büyürken o ağaçların kan ile karışmasına şahit olacaktır. Bu kan ile kumruların kanadı kırılıp yok oldu. Tıpkı o gece Sabina'nın da kanadının kırılması gibi..

Sabina ve annesi ise canlarını kurtarıp Türkiye'ye geliyorlar, yüreklerinde sevdiklerini Saraybosna'da bırakarak. Burada yeni bir hayatın kapıları onlara açılırken içlerindeki derin yara ile yıllardır yaşayacaklarını bilerek...

"Nasıl da tam gibi gözükürdük onca yarım kalmışlığın arasında, eksikti bu sofra. Oysaki yıllar geçtikçe daha çok eksiliyorduk. Ama bir o kadar da alışıyorduk. Yüreklerde hissetsek de acılarını, onlar olmadan yaşamayı öğrenmiştik bir şekilde. Ama gittikçe açılan bir hasret çukurunun içindeydik, her gün boğuluyorduk, yine de devam ederdik."

Kitapla ilgili yapabileceğim bir eleştiri de yaşanılan olayların hızlıca yaşanılıp bir anda bitmesi diyebilirim. Eserin sayfalarını çevirirken daha fazla detay barındırmasını isterdim. Duygu yoğunluğu eserde mevcut ancak bu yoğunluğun derinliğinin kısa tutulduğunu düşünüyorum. 

Savaşın izlerini Sabina ve annesi üzerinden aktaran yazar, romanın içerisine bazı tesadüf olayları da barındırmış. Özellikle bazı şeylerin belirli bir zamanı olacağına da dem vurmuştur.

"Kapkaranlık bir gecede gözüne bir yıldız çarpıyorsa, o mutlaka senindir..."

Kitabın en son sayfasında Kaynakça kısmına yer verilmesi hoşuma gitti. Böylelikle yazarın romanında bahsettiği bazı bilgileri nereden elde ettiğini anlamış oluyoruz. 

Eğer yeni yazarlar tanımaktan, sade bir dil ile yazılan eserler okumaktan hoşlanıyorsanız bu kitabı inceleyebilirsiniz.

You Might Also Like

0 yorum