Necati Güngör Karanlıkta Parlayan Çocuklar

19:43:00


Birçok sanatçı eserlerinde kendi yaşadıklarının izlerini barındırır bana göre. Çocukluk dönemi ise her bir bireyin hayatına dokunup ileriye şekil vermede önemli bir unsurdur. Bu dönemde yaşanılanlar veya hissedilenler yetişkinlik döneminin ayak izlerini oluşturur. Necati Güngör de sanatçıların ayak izlerinin nasıl oluştuğunu anlamamız için çocukluk anılarını okuyucuya sunmuş bu eserde.

"Küçük yaşamların büyük yorumcusu Behçet Necatigil ne diyordu? Aç parantez (doğum tarihi-ölüm tarihi) kapa parantez…/ Her ne varsa o kısacık çizgidedir."

Bu anıları yazarken okuyucuya derin detaylar vermeden ancak yaşanılan olayların anlaşılmasını kendisine has bir dil kullanarak yapmış. Bu anıları okurken sanki sanatçıların çocukluk döneminde onların yanındaymışım gibi hissettim. 

Özellikle yaşanılan zor şartların kısa ama öz betimleme yaparak okuyucuya yansıtarak yazılması yazarın usta kalemini bir kez daha ön plana çıkarmış. Bu sayede sanatçıların çocukluk anılarına yolculuk yaparken bulacak okuyucu kendisini.

Bazı sanatçıların çocukluk döneminde birçok zorluk ile karşılaşıp bu zorluklar karşısında mücadele ederek kendi yollarını ustalıkla çizmelerine şahit oluyoruz. Kötü şartların karanlığına takılmadan aydınlık yolların yaratılmasını sağlamışlar. 

İlk kaleme dokunuş, ilk okunan kitaplar ve ilk çizilen resimlerin onlara hissettirdiği zevki yaşadıkları her an yüreklerinde hissetmişler. Bu eserde çok severek eserlerini okuduğum şairlerin ve yazarların çocukluklarında yaşadıklarını irdelerken sanki eserlerine yeniden konuk olmamı sağladı. Aynı zamanda bazı bilmediğim yazarlar ve şairler hakkında bilgi edindiğim bu eserde bilgi dağarcığımı geliştirdim.

Karanlıkların içerisinde her çocuğun parlayabileceğinin güzel bir örneği bu eserdeki sanatçılar. Önemli olan o çocuğun kendisine inanması.


You Might Also Like

0 yorum