Mehmet Işık Komiser Muharrem Baltalı Hano'nun Peşinde

20:18:00


Kitabın ilk sayfasından itibaren kendimi Osmalı'nın son dönemlerinde hissettim. Eski İstanbul sokakları ve daha nice olayın içerisinde kaybolmamı sağladı bu eser. Polisiye ve gizemin iç içe işlendiğini bu romanda kendimizi cinayet nedenlerini çözmek için bulurken aynı zamanda hayatın bulmacasını keşfedeceksiniz. Bilinen en doğru yanıtların aslında doğru olmadığını idrak etmeniz ve sorgulamanız gerektiğini hatırlayacaksınız.

"Bazen küçük detaylara bakmayı öğrenmelisin. Küçük bir detay bazen bakış açını değiştirir."

Gerçek hayatta Baltalı Hano ve Komiser Muharrem'in yaşadıkları dönem birbirine yakındır ancak bu roman ile bir araya gelerek okuyucuyu kendilerine bağlanmışlardır. Gerçekliğin uyarlaması da denilebilecek bu romanda karakterlerin gerçek kişiler olması ve bazı yaşanılanların şekil değiştirerek anlatılmasını beğendim. 

Kitabın ana hatları Komiser Muharrem ve Baltalı Hano yani Hanzade'nin üzerinden aktarılmış. Benim kitapta hoşuma giden kısım bazı olayları kafamda düşünürken o olayın farklı bir açıdan yazarın kaleme alması oldu. Böylelikle kitabın temposu azalmadı ve gizli şifreler her yerde kendisini belli ediyordu. Bazı durumları ve olayların kimin yaptığını bilsek de nedenler ve soru işaretleri cümlelerin arasından bize sesleniyordu.

"Belki de gördüğümüz her şey bir aldatmacadan ibarettir."

Hanzade zengin bir ailenin güzel kızıyken hayata bir davette tepetaklak oldu. Bildiği her şeyin aslında bir yanılsama olduğunu gördü. Zengin ve evli bir adam tarafından tecavüze uğrayan Hanzade, onu yatak odasında öldürdüğünde hapishanenen karanlık yüzü ile tanıştı. Hapishanedeyken kendi adaletini sağlamanın planlarını yaparken hayat da kendi planını çoktan yapmıştı. Artık eski Hanzade ölmüş, yerine baltaların sivriliğini göstermekten çekinmeyen Baltalı Hano gelmiştir.

Komiser Muharrem de kendisine verilen görevleri zekice düşünerek çözen birisidir. Yazar bunu romanın içerisinde aktarırken zeka unsurunu çok iyi aktarmış yazar.  Amiri Salih ondan Baltalı Hano'yu yakalamasını istemesinin nedeni de budur. Komiser Muharrem'in öyle ya da böyle bu olaya çözeceği inancı...

Zekice kurgulanmış bu eserin akıcı bir kalem ile buluşması ile ortaya çıkan gizem unsuru okuyucunun kalemini çalacağını düşünüyorum. Yazarın birçok araştırma yaparak ve tarihsel zamanı da hesaba katarak romanını yazdığı daha ilk sayfadan kendisini belli ediyor.

Kitabı okuduktan sonra Baltalı Hano'nun gerçek hikayesini araştırdım. Hamamda 21 kişiyi balta ile öldürmesini ile kabadayı hikayesinin başlayıp ilk Türk kadın mafya olarak tarihe adını yazdırmış.

Bana göre polisiye ve gizem türüde sizi düşündüren eserler okumaktan hoşlanıyorsanız bu kitaba bir şans vermelisiniz.



You Might Also Like

0 yorum