İlknur Gegek Hınç ve Hiç

22:11:00


Gerçek hayattan esinlenilen eserler her zaman dikkatimi çekmiştir. Sanki ben de orada, o hayatı yaşıyormuşum gibi hissederim. Birisinin anısını anlatması gibi gelir bana. Hınç ve Hiç eserinin kapağındaki "Gerçek Bir Hayat Hikayesinden Esinlenilmiştir.." yazıyı gördüğümde merakla sayfaları çevirdim.

Bazı durumlarda öğrenilmesi gereken dersleri hayat, insanlara farklı yollardan öğretmek ister. Kişinin bu ders algılaması ise onun bakmak ve görmek arasındaki farkı anlaması ile olur. Kitaptaki ana karakterimiz Cahit'in kendisini bulma serüveni ise hayatın çıkmazı ile karşılaşması ile oluyor. Bu serüvende kendisini hiç düşünmeyeceği yerlerde bulacaktır. Bir gün önceki hayatı ve bir gün sonraki hayatı bambaşka yollara çıkaracaktır onu.

"İyilik kötülük, doğru yanlış hep olacaktır Murat abi. Bu savaşın içinde en doğruyu bulmayı öğreneceksin, bu da yolculuğunun bir parçası sanırım."

Cahit, babası kömür ocağında çalışan ve mutsuz bir annenin çocuğudur. Babasının eve geldiği günler annesinin etten püften sebeblerle kavga çıkardığı bir ortamda büyümüştür. Sevgisizlik ve manevi olarak da ilgisizlik eklendiğinde Cahit kendisini bıçakların derin gizemlerine teslim eder. Bu teslimiyet onun için bir gösteriştir. ancak bıçaklara olan düşkünlüğünün hayatına olan etkisini bilmeden her zaman yanında taşır.

Bıçağın kara yüzünü gördüğünde yaşanmasını istemeyeceği bir çıkmazın içerisinde bulur kendisini. Yaşanılanların ağırlığı ile kafasındaki sorular artar.

"Bazı şeyler onlara yüklediğimiz anlamlara göre değişiyordu. Tespih gibi mesela. Tespih, onu yapan mahkumlar için hayata tutunmak iken, Cahit için ise hayata karşı durmanın sembolüydü. İnsan acaba bu anlamlarla mı hayatını şekilendiriyordu? Kim bilir..."

Ruhunu kemiren soruların cevabını bulmak için felsefe okumaya karar verir. Yazar burada felsefe bilgisini örnekler üzerinden okuyucuya aktararak eserin bütünlüğüne katkı sağlamış. Böylelikle hayatımızdaki birçok olayı aslında sorgulayarak görmemiz gerektiğini Cahit'in kendisini arayışında fark edeceksiniz. 

Kısa ama sonu ile bir düğüm yaratacak bir eser bana göre. Beklenilmeyen karşılaşmalar, geçmişin yükü ve pişmanlıkların olay üzerinden güzel aktarıldığını düşünüyorum. Yazarın anlaşılır kalemi ile yaşanılanları sorgularken aynı zamanda Cahit'in yaşadıklarına tanık olacaksınız.

Türü seviyorsanız bu eseri inceleyebilirsiniz.

You Might Also Like

0 yorum