Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu Gençliğin Sırrı Otofaji

20:04:00

Kitap hakkındaki yorumumdan önce eğer kronik bir hastalığınız veya bazı besinlere karşı alerjiniz mevcutsa bu türdeki kitaplardaki bilgileri kendinizde uygulamadan önce bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Eğer ki kendi vücudunuzun isteklerine kulak verirseniz ve onu tanırsanız hayatınızdaki birçok durumun daha da kolaylaşacağını düşünüyorum.

Günümüzde yaşayan çoğu insan belli kronik hastalıklar ile mücadele ediyor.  Bazı kronik hastalığın temeli ise tüketilen yemeklerdir. Aynı zamanda vücudun yaşlanması bireyin yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir vücuda da ihtiyaç vardır. Sağlıklı ve yaşlanmayı geciktiren bir yöntem olarak birçok bilim insanı Otofaji'nin uygulamasını tavsiye ediyor. 

2016 yılında Japon bilim insanı olan Yoshinori Ohsumi "Oruç ve Otofaji" konusundaki araştırmaları sayesinde Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülmüş.

Peki otofaji nedir? 
"Kolombiya Üniversitesi Beslenme Eğitimi Bölümünden doktor Priya Khorana'ya göre otofaji, vücudun zarar görmüş hücrelerin yerine sağlıklı ve yeni hücreler koyarak gerçekleştirdiği bir temizleme işlemidir. "Oto" kelimesi "kendi kendine", "faji" kelimesi ise "yeme" anlamına gelmektedir. Otofaji işlemi "kendi kendini yeme" (self-eating) olarak da adlandırılabilir. ''Kendi kendini yeme'' işlemi başta insanın kulağına vücudumuzda gerçekleşmemesi gereken bir işlem olarak gelebilir. Ama bu işlem temelde vücudumuzun sağlıklı kalmasını sağlayan oldukça yararlı bir işlemdir."

Vücuttaki hücrelerin kendisini yiyerek zararlı maddelerden kurtulması için vücudun belli bir saat boyunca aç kalması gerektiğini dile getiriyor Prof. Dr. yavuz Yörükoğlu. Modern dünyada çok fazla çeşit yemeğin var olması ve sıklıkla beslenme metodunun oluşturulması Otofaji için olumsuz bir etken.

"Bir şey faydalı diye daha fazlası daha faydalı değil."

Yazarın dili anlaşılır olduğunda kolaylıkla Otofaji hakkında bilgi edinebileceğinizi düşünüyorum. Aynı zamanda tıbbı ve biyolojik terimleri açıklayarak konuyu aktardığı için eserin sizi yoracağını düşünmüyorum.

Eğer bu türdeki eserler okumaktan hoşlanıyorsanız kitabı inceleyebilirsiniz.



You Might Also Like

0 yorum