Ayşegül Çetiner Büyükada'nın Küçük Dedektifleri

19:31:00

Çocuk kitapları beni mutlu ediyor nedense. Okurken kendimi yeniden çocuk gibi hissediyorum. Bu eserde de ana karakterlerimizin Büyükada'da yaşadıklarını okurken sanki onlarla birlikteydim.

Kitap 10 yaş ve üzeri çocuklar için uygun. Çocuk kitabı olduğu için dil olarak gayet akıcıydı. Eser okulların kapanmasının üzerinden iki gün geçtiğini söyleyerek başlıyor. 

İlk konuklarımız, Burak ve Berke. Tek yumurta ikizleri olduğu için birbirlerinin kopyası, bundan dolayı da insanlar bazen Burak'ı Berke; Berke'yi de Burak sanabiliyor. İkisi de afacan olduğu için bu durum onlar için yeni bir şaka ve eğlence demek. Ancak Burak'ın düşüp alnına iki dikiş atılması ile bu eğlenceleri de son buldu.

Bir sonraki konuğumuz Çağdaş. Babası Büyükada'da bir otel işletmektedir. Burak ve Berke ile aynı okulda okumaktadır. 

Bir diğer karakterimiz ise Yiğit'tir. Yiğit Heybeli Ada'da yaşamaktadır ancak arkadaşları ile daha sık vakit geçirebilmek için bu yaz dayısının yanında kalacaktır. 

Ceren'nin ise anne babası ayrılmış, o da annesi ile yaşamaktadır. Ceren'in annesinin Çağdaş'ın babasının karşısında bir takı dükkanı vardır. İşler umduğu gibi gitmezse İstanbul'a taşınmak zorunda kalacaktır Ceren ile. Bu gruba Ceren'in kuzeni İnci ve arkadaşları Arda da katılacaktır.

Bu yaz tatili diğerleri gibi geçmeyeceği kendisini belli etmiştir. Cerenlerin takı dükkanı ve otele yardım ederek günler geçerken bir gün adada hiç görmedikleri bir çocuğun tam takı dükkanının orada seyyar satıcı olarak kolye satması dikkatlerini çeker. Bu çocuk akşamlar da midye dolma satmaktadır. Aynı zamanda Ada'nın zenginlerinin evlerine hırsız girip kıymetli eşyalarını çalmıştır. Afacanlar şüphelendikleri kişiyi takip ettiklerinde bu maceranın içerisinde kendilerini bulacaklardır. 

Yazar aslında çocuklara bir kişiye önyargı ile yaklaşılmaması gerektiğini olay örgüsü ile harmanlayarak anlatmış. Bu kısımlar benim hoşuma gitti. Bir kişiyi tanımadan, onun neler yaşadığını bilmeden onu yargılamanın ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda yardımlaşmanın da önemine dem vurulmuş kitapta. 

Çocuklarınız için arkadaşlığın da ne olduğunu hatırlacak güzel bir eserdi.



You Might Also Like

0 yorum