Nedret Kılıç Stalingrad'da Kar Topu

21:11:00

Hayat sadece nefes alıp vermekten ibaret midir, yoksa içerisinde başka gerçekleri de saklar mı? Gerçekler ile karşılaştığınızda ne hissedeceksiniz? Belki pişmanlık, belki de hayal kırıklığı, kim bilir? Ben bu kitabı okurken gerçekler ile karşılaştığım her olayda yüzüme bir kar topu gelerek beni afallatı. Şaşırarak sayfalar çevirdim. Her sayfada insanlığın başka duyguları ile karşılaştım. 

"Hakikatın iki yüzünü göresin. Soğuk varsa sıcağı bildiğin için. Tatlı, acıdan; güzel, çirkinden; beyaz, siyahtan anlam bulduğundandır düzen."

Bana göre derin bir roman. Eseri okumaya başlamadan önce kitabın bilinç akışı tekniği kullanılarak yazıldığını bilmenizi isterim. Zaman kavramı bazen kendisini yok ederken bazen de olması gerektiğini hissettiriyor okuyucuya. Olaylar sırasıyla yaşanmıyor. Yaşanacağı an, yaşanması gerektiğinde kendisini belli ediyor.

"Ben Ferko! Özgürlük demekmiş!"

Her şey özgürlük ile başlıyor. İnsanın bedeninin özellikle de ruhunun özgürlüğü.. Bazen bir olay bazen bir bakış bazen de bir kişi ile. Her şey birbirine zincirliyken nefes almak mümkün mü?

"Zamanın ve sonsuzluğun birbirine dokunduğu belirsizlikte yaşam yaşamı tüketiyor."

Tam olarak yaşamın bitmek bilmeyen tükenişi. Her bir kişinin yaşadıklarında ve hislerinde buldum kendimi. Derin ve içten bir anlatım. Özellikle şiirsel bir dili olduğunu söyleyebilirim yazarın. 

Ferko, Marie, Çaykovski, Roza, Meryem, Sophie, Güzel Ağa ve romanın içerisinde her bir karakter ustaca işlenerek bir bütünlüğü temsil etmişler. Hepsinin yaşadıklarını bir film şeridi gibi gözlerinizin önüne gelirken gerçekliğin ve yaşamın ne olduğunu düşüneceksiniz. Sevgi, aşk, ihanet, hırs, açlık, ölüm gibi birçok duygu romanın sayfalarında sizleri selamlayacak.

"Sevgi" demişti, ateşin başında dün akşam, "oylar anlaşılıp anlatılabilecek şey değildir. Fakat bakmayı bilirsen gözüne görünür. Dokunmayı bilirsen etine değer."

Kum tanesi rüzgarın peşinden giderken biz de 130 yıllık bir geçmişe sürükleneceğiz. Beş ülkeye seyahat ederken felsefik, dinsel, ekonomik ve kültürün doruklarında bulunurken yaşamın anlamını Nedret Kılıç'ın şiirsel kalemi ile yeniden göreceğiz.




You Might Also Like

0 yorum