Zeynep Taşdelen Tenteoğlu Bağ

16:19:00

Samimi bir roman, Bağ. Kitabı okurken dostluk, sevgi, aşk, nefret, intikam gibi kavramların hayatımızdaki yerini de düşünmenizi isterim. Bu kavramlar etrafımızda her zaman var olan ve birçok hayatı olumlu veya olumsuz yönde etkilediğine şahit olmuşsunuzdur. Yaşama olan etkisini yeniden hatırlamak için Kenan ve Mila ile sizleri tanıştırmak istiyorum.

Kemal, Çınar adlı bir kasabada doğup büyümüştür. Babası Hüsrev Ağa kasabanın önemli isimlerinden birisi. Sıcak bir dostluk, onu seven anne ve babaya sahip olduğu için hayatı huzur içinde ilerlerken geçmişte yaşadığı olaydan dolayı Çınar kasabasını terk edip İstanbul'da gitmek zorunda kalır. Her şeyi elinin tersi ile itmesi gerekiyordur, artık babasını ve bu kasabada yaşayamazdı. Geçmişte yaşanan bu olayı okurken kalbim paramparça oldu. 20 yıl sonra bu geçmişi hatırlatacak bir telefon alır. Artık ayakları üzerinde durmayı başarmış bir şirket sahibidir. Sadece işiyle evli, durmadan çalışan biriydi. Gelen telefon ile geçmişin ayak sesleri onu Çınar kasabasına çağırıyordu.

"Bilmiyor musun dalgalara karşı kürek çekilmez, bazen kendini akıntıya bırakman lazım ve o akan küçük, sakin su bile bir kayayı şekillendirebilir. Artık senin de durulman, içine dönmen ve kendinle olan bu savaşı bırakman gerekiyor oğlum."

Mila'nın anne babası o küçükken boşanmış bu yüzden onu babaannesi büyütmüştü. Babaannesi öldüğünde bir nevi yaşadıklarını unutmak için her akşam "O parti senin bu parti benim," diyerek dolaşıp sabaha karşı uyuyup her gün aynı hayatı yaşıyordu. Nişanlısı ile de bu partilerden birisinde tanışmıştı. Tabi en yakın arkadaşı ile nişanlısının ilişkisi olduğunu öğrendiğinde kendi hayatının zincirlerinin eline alması gerektiğini fark etti.

"Sen o zaman şuna karar vereceksin. Tek başına, hiçbir sorumluluk, bağlılık olmadan mevsimlik çiçek gibi mi yaşayacaksın, yoksa herkesi gölgesinde toplayan, kök salan, güven veren bir çınar mı olacaksın? Evin önündeki bu koca çınar, aile demek, bağ demek, koşulsuz şartsız sevgi demek."

Mila ile Kemal'in yolları Çınar'da kesişince aşkın ve fedakarlığın bağı onları sımsıkı sarmalayacak. Yazar, şarap üretimi için yaptığı araştırmaları kitabın içerisine serpiştirmesini beğendim. Kalemi de akıcı olduğu için kitabı keyifle okunmasını sağlamış bu durum. Kitap bittikten sonra, "Acaba daha uzun yazılabilir miydi," diye düşündüm. 

Kitabın sayfalarında aile ve dostluk bağının kişinin karakteri ile alakalı olduğunu da göstermek istemiş yazar. Türü sevenlerin severek okuyacağını düşündüğüm bir eser.




You Might Also Like

0 yorum