Lou Andreas Salomé Arayışlar

21:10:00

Salomé'nin yaşadığı dönem düşünüldüğünde oldukça cesur bir şekilde düşüncelerini aktarıyor. Arayışlar eserinde de bu cesurluğu sayfaların içerisinde kendisini belli ediyor.

Kadın-erkek ilişkisindeki güç ve eşitlik durumunu bir kadın ressamın geçmişte yaşadığı aşk üzerinden aktarıyor yazar. Bu anlatım bütün düşüncelerin ortaya saçılması bir nevi. Söylenmesi ve anlatılması gereken bir volkan. Bu volkan patlamalı ve yaşananlar öğrenilmeli. Düşünceler geçmişte kalmamalı. Zor ancak yapılması gereken bir itiraf gibi.

"Fısıldayan, eski düşlerle ağırlaşmış bütün o anlardan elinde olmadan kokuyordu insan; bu düşler günün aydınlık gerçekliği içinde yollarını bulamıyor, fark etmeden her yana olağandışı ışıklar serpiştiriyorlardı-solgun, mistik ışık serpintileri."

Küçük yaşlarda babası ve annesi tarafından şımartılarak yetiştirilen Adine, genç yaşlarında kuzeni doktor Benno'ya aşık oluyor. Bu aşk -veya gençlik hevesi- nişanlanma ile sonuçlanır. Ancak Adine henüz kendisini keşfedemeden Benno'yu kendisinden üstün görmeye başlar. O nasıl bir eş istiyorsa -tıpkı annesi ve büyükannesi gibi- o kalıba uyması gerektiğini düşünür. Koşulsuz bir bağlılık ile Benno'ya teslim olmaya hazırken, Benno ondan ayrılmak ve nişanı bozmak ister. İşte bu noktada ilk başta çektiği acının ardından kendisini sanatının kollarına atar. Artık Paris'te atölyesi olan bir ressamdır o.

Yıllar sonra annesi onu çağırdığında eski nişanlısı Benno ile karşılaşacağını bilerek memleketine gider. İşte bu karşılaşma ve Benno ile yaptığı sohbetlerde 6 yılın ikisinin de düşüncelerini değiştirdiğini fark eder. 

İşte burada yazar, bir kadının kendisini keşfetmesini, bir erkeğe bağlı kalmadan ayakları üzerinde durabileceğini, hedeflerini gerçekleştirebilecek potansiyelinin olduğunu fark ettirmek istemiş.

"Yapmamız gereken tek şey yolumunuza devam etmektir; bize ait olan birlikte gelir, bizimle beraber yürümeyeninse," -burada durdu ve derin bir nefes aldı- "bizi durdurmasına izin vermemeliyiz."

Yazarın kalemi ile birleştiğinde ortaya edebi bir şölen çıkmış. Kısa ancak sizi sarsacak bir roman. 

Mutlaka herkesin okumasını istediğim ve okuduktan sonra düşünmesini istediğim bir eser.




You Might Also Like

0 yorum