Gökhan Yıldız Geri Dönüşü Omayan Yanlış, Vicdana Zulümdür

21:23:00

Kitap ana hatlarıyla; önyargı, affetme, vicdan ve merhamet temaları üzerinde durularak Alper Engin'in hapisten çıktıktan sonra yaşadıklarını aktarıyor. Bir kişi ile tanışmadan veya konuşmadan onu yargılanma durumunu hapisten çıktıktan sonra net bir şekilde farkına vardı Alper Engin. 

Memleketine dönecek ve kardeşi ile karşılacak gücü kendisinde bulamadığı için mapus arkadaşı olan Adnan'ın Şarköy'deki evine gitmeye karar veriyor. Burada dürüstçe çalışacağı bir iş ararken sabıkalı olduğu için kendisine kimse iş vermek istemiyor. Günler böyle geçerken bir gün girdiği sahafta kendisini inceleyen yaşlı bir adam hayatın ona küçük ama değerli bir sürprizidir. Sahafın sahibi olan Bilal Aydın, Alper Engin'i gözü tutunca ona kendisi ile çalışması için iş teklif eder. 

Bilal Usta'nın kırmızı motoru ile gezici kitapçı olarak sahaftaki kitapları satmaya başlar. Bu bölümlerde sevdiğim şairlerin ve yazarların eserlerini görmek ve bazı şiirleri yeniden okumak çok hoşuma gitti.

Bu işten memnun olmayan kişi ise hapishane arkadaşı Adnan'dır. Çünkü onun Alper Engin için başka planları vardı.

Alper Engin ise bazı şeyleri fark ettiğinde harekete geçmesi gerektiğini fark ediyor. Olaylar ise bu fark ediş ile bir anda değimeye başlıyor.

Kitapla ilgili yapabileceğim eleştirelerden birisi ise konunun biraz daha ayrıntılı olarak anlatılması gerektiği yönünde. Bir anda okuyup biten bir eser. Sanki bütün olaylar hızlıca okuyucuya aktarılmak isteniyor izlenimi yarattı bende. Özellikle Alper Engin'in geçmişini daha fazla okumak isterdim.

"Dünya kadar servetin var diyelim. Ama çöldesin! Bir bardak su için servetinin yarısını verir misin?
-Evet baba veririm.
-Peki, aynı yerde açıktın; yiyecek bir somun ekmeğe muhtaçsın. Servetinin kalan diğer yarısını verir misin?
-Veririm baba.
-O zaman Alper'im dünyanın en zengini de olsan servetini bir somun ekmek ve bir bardak su olarak göreceksin."

Eser, toplumsal ve bireysel eleştiriler ile okuyucuyu düşündürüyor. Kısa ama anlamlı bir roman. Özellikle Bilal Aydın karakteri ile hayatın anlamını yeniden anlayacaksınız. Önyargılardan sıyrıldığınızda belki de insanların gerçek duygularını göreceksiniz.



You Might Also Like

0 yorum