Carlos Maria Dominguez Kağıt Ev

20:37:00

Kitaplar mı insanın hayatını değiştirir yoksa insanlar mı kitapların kaderini?


Tam olarak bu sorunun üzerinden ilerlenecek bir eser Kağıt Ev. 
Kitabı okurken kitaplar ve yazarlar ile iç içe bir yolculuk yapıyorsunuz, fakat bu yolculuk tahmin ettiğiniz gibi ilerlemiyor. Biraz keşif, biraz merak ve biraz da kitapların sayfaları karşılıyor sizleri.

Bluma Lennon, kitapçıdan aldığı Emily Dickinson kitabını okurken bir arabanın altında kalıp ölüyor. Buraya kadar sıradan bir olay olarak düşünülen bu durum, akademisyen olarak çalıştığı yer olan Cambridge Üniversitesi'ne gelen bir kitap ile onun yerine geçecek kişinin hayatını da değiştirmeyi başarıyor. Kitap sıradan bir kitap değil. Bu kitabın ön ve arka kapakları kir bir tabakayla kaplıydı. Bu tabaka ise çimento kalıntılarıydı. Peki bu kitap nasıl bu hale gelmişti?

"Siz kitapları raflara diziyorsunuz ve hepsi bir toplam ediyor, ama bu sadece bir yanılsama. Çeşitli konuları takip ediyoruz ve insan bir süre sonra kendisine çeşitli dünyalar tayin etmiş oluyor; ya da şöyle diyelim, kendisine, elindeki izlerden yola çıkarak, bir seyahat rotası çiziyor. Bu, basit bir iş değil. Sahip olmadığımız bir kitaba yapılan göndermeler karşısında duyduğumuz ilgi sonucu kaynakçalarla tamamlanan bir süreç... Kitapları buluyor ve onların bizi başka bir yere götürmelerine olanak tanıyoruz."

Hikayeyi bizlere anlatan ana karakter ise bu kitabı sahibine iade etmek için Güney Amerika'ya gitmeye karar verir. İşte bu yolculukta kitabın sahibi ile ilgili öğrendiği bilgiler ise okuru hem şaşırtan hem de kendisini görebildiği bir ışık tutuyor. 

Niçin kitap alıyoruz ve okuyoruz? Kitapların cildi, basım tarihi veya konusu önemli mi? Kitapların dizim aşamasında nelere dikkat ediyoruz?

Basit gibi görünen ancak kitabı okuduktan sonra daha da derinleşen sorular bunlar. Okuduğumuz bir kitabın bizim bakış açımızı değiştirdiği gibi bizler de kitapların sonunu belirliyoruz.

Eserin özellikle son bölümleri beni etkiledi. Bazı yerlerde düşüncelerin dalgalarına kapıldım anlatıcı gibi. Onunla merak ettim ve yolculuklar yaptım ancak karşılaşılan manzara ve olayların gidişatı ruhumda derin izler bıraktı.

Kısa ve etkileyici bir kitap. Kitaplık oluşturma tutkusu olanları derinden sarsacaktır.





You Might Also Like

0 yorum