Osamu Dazai Öğrenci Kız

22:15:00

İsmini bilmediğimiz ancak bir gün boyunca onunla birlikte olduğumuz ergenliğe yeni adım atan bir genç kızın düşüncelerini okuyacağız bu kitapta.

Uyanma ile başlayan bir gün. Diğerlerinden farklı veya aynı olacağının bilinmediği sisli bir keşife çıkar gibi... Anlatıcı genç kız sabahlardan hoşlanmayan hatta sabahın gri olduğunu düşünen birisi. İlk sayfadan karamsarlığın kesif kokusunu alacaksınız.

Bu karamsarlığın aslında büyük bir sancısı var. Anlatıcının yaşadığı her bir olayı en ince ayrıntısına kadar enine boyuna düşünmesi de işte bu sancının bir kanıtı. Ergenlik döneminde yeni bir şeyleri arama umudu, kimi yerlerde hayal kırıklığı ve sıkıcı olduğu düşünülen onca şey. Yazar işte bunu kısa ama bir gününü okuduğumuz öğrenci kız üzerinden aktarıyor.

Bazı düşünceleri açıkça söylemeyi isteme ve o anda bu eylemden vazgeçme.. Bir düşünceden dolayı kendini en ince ayrıntısına kadar eleştirme ve anlık duygu değişimleri... Her bir duyguyu bir günde yaşayan büyümenin zorluğuna göğüs germeye çalışan öğrenci kız.

Kısa romanın içerisinde ince ayrıntılarla gizli toplum eleştirisi mevcut. Bir bireyin kendini topluma kabul ettirmesi veya toplumun o bireyi dışlamasını Öğrenci Kız'ın düşüncelerinin temel taşlarından birisi. Kendisi gibi davranmak isteme ancak bu davranışından veya düşüncelerinden dolayı toplum tarafından dışlanacağını bilmesi.. İşte yazarın toplum hakkındaki fikirlerini ergenliğe yeni giren bir kızdan okuyoruz.

"Kitap okuma denilen şey benden koparılıp alınırsa, hiçbir hayat deneyimi olmayan ben ağlanacak halde olurdum galiba. Kitapta yazılanlara işte o kadar çok güveniyordum. Bir kitap okuduğumda, onun için deli olur, ona güvenip empati duyar, onu özümser ve hayatımın bir parçası haline getirir, başka bir kitap okuduğumda ise anında değişiveririm."

Öğrenci Kız'ı etkileyen bir diğer olay ise babasını kaybetmesi.. Eski anılarını düşünürken babasını çok özlediğini fark edeceksiniz.

Japon Edebiyatı'nın önemli yazarlarından birisi olan Osamu Dazai ile tanışma kitabım oldu. Kitabı ergenliğinizin başındayken neler yaşadığınızı ve o zamanlarda hayatın sizin için ne ifade ettiğini düşünerek okumanızı isterim.

Bu kitabın bu kadar çok derin anlamının olmasının ve yıllar sonra da okunduğunda aynı etkiyi bırakmasının nedeni Öğrenci Kız'ın düşüncelerinin birçoğunu aslında büyüme sancısında bizlerinde yaşamış olması.



You Might Also Like

0 yorum