İlknur Gegek Dehliz

22:00:00

"Yaşadığın her üzüntü rahmete dönüşecek; belki yakın, belki uzak zamanda... Akışa bırakmak dedikleri hani. Ama boş vermek değil bu, elinden gelenin en iyisini yaptıktan sonra akışa bırakmak."


Kitap beni bu anlamlı cümleler ile karşıladı. Bazen yaşadığımız bir olayın o anda bizi üzdüğünü biliriz. Her şeyi yapmışsızdır ancak o üzüntü devam eder. Taa ki altındaki neden ortaya çıkana kadar. Bu durumu hep düşünürüm ve bu cümlelerin büyüsü ile kitabı okumaya devam ettim.

Kitap deneme, aforizmalar ve şiirlerden oluşuyor. Yazarın hayata bakışına da tanık olacağınız şiirleri okurken kendi düşünceleriniz de sizi izleyecek.

"Kırıntı
Haddimi aşmak istediğim konular var,
Dokunmak istediğim hevesler.

Uzaklaşmak istediğim yollar var,
Yolumun düşmesini de istediğim.

Konuşmak istediğim konular var
Ya da cümleye hiç başlamadığım.

Koymak istediğim noktalar var
Sonsuzluk düzleminde...

Haddimi aşmak istediğim konular var,
Dokunmak istediğim kırıntılar..."

Söylenmek istenen onlarca şey bir cümleye veya bir şiire sığdırmış yazar. Bunu yapmak bana göre kolay bir şey değil. Sizi bir cümle ile düşündüren bu şiirlerde ve yazılarda, kendi hayatında gördüklerine ve yaşadıklarına tanık olacaksınız. Aynı zamanda hayatı yazarın gözünden yeniden bakacaksınız.

"Yaşamın ve ölümün dansında seyirci olmayı seçmemektir aslolan."

Üstü kapalı, dar ve uzun geçit anlamını taşıyan Dehliz'de bu yolu izlemek yerine yolu takip edip kendi rotamızı belirlememiz gerektiğini göstermek istemiş. 

"Yeni bir yola çıkıp kaybolmalıyız ki çıkışı kendimiz bulabilelim."

Satırların içeriside Allah'a olan inanç ve sabretmenin erdemliğinden de bahsediyor yazar. Aynı zamanda bir kişinin kendini bilmesi ve tanımasının önemine de dem vuruyor.

"Yalnızlık,
Kendinden mi kaçmak 
Yoksa 
Kendinle mi barışmak?"

Hayatta atılan her adımın kişinin kendisine doğru giden bir yol olduğunu kendi deneyimleri ile aktarmak istiyor. Kişinin yalnız kalarak bazı şeyleri kabul edip, bazılarını rafa kaldırıp, en önemlisi de düzeltilebilecek durumlar için elinden geleni yapmasını ve elinden geleni yaptıktan sonra dehlizin akışına doğru yönlendirerek sabretmesi gerektiğini söylüyor.

Hayatın içerisinde hem sevinç hem de hüzün olduğunu şiirlerinde zıt kelimeler kullanarak gösteriyor.

"Kaçak
Mucize bir gülüş içinde,
Hüznün melodisi dans ederken
Düşlerinde siyah çizgiler
Ve bakışlarında derin bir hikaye,
Varla yok arasında.
Mavi bir çoşku,
Dursa yükselece,
Kaçak bir gökyüzüne..."

Eğer bu türdeki kitapları okumaktan hoşlanıyorsanız kitabı inceleyebilirsiniz. 


You Might Also Like

0 yorum