Mark Crick Kafka'nın Çorbası (14 Tarifle Dünya Edebiyatı Tarihi)
21:37:00Bu kitaba sadece yemek tarifi veren bir kitap olarak bakmak çok yanlış olur. Çünkü Marc Crick Dünya Edebiyatı'nda önemli bir yer edinen 14 yazarın üslubuna göre birbirinden lezzetli 14 tarif veriyor.
Bu tarifleri yazarların yazmış olduğu eserlerden esinlenerek hikaye, tiyatro ve şiir türü ile desteklemiş. Yazılan tarifi okurken aynı zamanda bu tarifi yapan ve hikayede yer alan kişilerin neler hissettiğini de okuyorsunuz.
Her bir sayfayı çevirirken 14 farklı yazarın yazım tarzına göre yemek tarifi vermesini ve bu yemekleri karakterlere hikayeleştirerek yaptırmak yazarın hayal gücünün kuvvetini ve çok iyi bir okuyucuyu olduğunu gösteriyor. Çünkü 14 ayrı yazarın kalemine göre bir eser çıkarmak ve onu hayal etmek zor bir iş ve yazar bunu ustalıkla yapmış.
"Gastronominin başlıca hedefi, insanlığın karşılaştığı fikir karmaşasını çözmek ve bu talihsiz iki ayaklıya kendini ve iştahlarını nasıl yönlendireceği konusunda biraz yol göstermek değil midir?"
Kitabı okurken şunu düşündüm: "Acaba kitaptaki 14 yazar gerçekten mutfağa girseler, bu yemekleri yaparlar mıydı?" Sonrasında yapacakları düşündüm, çünkü yemek seçimlerinin de yazarların eserlerine ve kişiliklerine göre olduğunu fark ettim.
Kitabı okumadan önce kitapta yer alan 14 yazar hakkında ufak bir araştırma yapmanız veya önemli eserlerinden birisini okuyabilirsiniz. Böylelikle onların yemek tariflerini okurken Marc Crick'in neden o tarifin seçildiğini ya da yazılan hikayenin bütünlüğünü daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.
Kitapta olan 14 yazar:
-Raymond Chandler
-Jane Austen
-Franz Kafka
-Irvine Welsh
-Marcel Proust
-Gabriel Garcia Marquez
-John Steinbeck
-Marquis de Sade
-Virginia Woolf
-Homeros
-Graham Greene
-Jorge Luis Borges
-Harold Pinter
-Geoffrey Chaucer
0 yorum