John Berger Clive'in Koğuşu

18:08:00

Kitabın yorumuna başlamadan önce şunu söylemem gerekiyor: Kitabı kesinlikle sakin bir zamanınızda okumalısınız. Eğer yoğun bir zamanınızda okursanız, kitabın içerisinde yer alan betimlemeleri ve geçişleri anlamakta zorlanabilirsiniz.

Yazarın sata eleştirmeni olduğunu kurduğu cümlelerden de anlaşılıyor. Sizi Clive Koğuşu'nu ve içerisinde yaşayanları ayrıntıları ile aktarıyor. Bu sayede kitabı okurken kafanızda olayları canlandırabiliyorsunuz.

Clive Koğuşu aslında bir hastane koğuşu. İsmini de Hindistan'ı İngiliz Kolonisi yapan generalden almış. İlk başta yazarın neden böyle isim seçtiğini düşünürken sayfalar ilerledikçe toplum eleştirisini hissettiğim diyaloglar ile nedenini anladım.

Bu koğuşa bir polisi öldürdüğü iddia edilen bir katilin gelmesi ile düzen bir anda değişir. Katil yaralandığı için geldiği koğuşta idamı beklerken aslında koğuştakilerin dikkatini çekmeyi çoktan başarmıştır. Bir katil ile aynı yerde kalmak kimisine göre olmaması gereken bir şey kimisinin pek umurunda olmaz. 

Yazar karakterlerin her birisini İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki İngiltere'de yaşayan bireylerin özelliklerine göre seçmiş. Otorite olarak doktor, hemşire, hasta bakıcıları sembolleştirerek, koğuştakilerin hayatlarının ellerinde tutan -onların geleceğini belirleyen- kişiler olarak yansıtmış yazar. Kitabın içerisinde yer alan köpekler de -hastanenin dışarısında var olan- koğuştakilerin korkması gereken bir unsur olmuş. "Eğer kurallara uymazsan köpekler tarafından yenirsin." mottosu ile otoriteler koğuştaki düzenin bozulmamasını amaç edinmiş.

Peki bir birey sorgulamaya başladığında ne olur? İşte bunu 6 kişinin yaşadığı koğuşa aykırı, onlardan farklı birisi geldiğinde olayları kavramaya çalışırken yaptıkları şeyin yaşamlarını sorguluma olduğunu anlayan birbirinden karakter olarak farklı 6 kişi üzerinden anlatmak istemiş yazar.

Kitapta geçen, "Bize hep kuralları öğretiler." cümlesi ise birey üzerinden topluma yapılan eleştirelerden sadece birisi.

Eğer bu tarz kitaplardan hoşlanıyorsanız kitabı inceleyebilirsiniz. 





You Might Also Like

0 yorum