Suffragette

20:26:00

 Yıl 1910'lar. Yer: İngiltere. Kadınların kendi haklarını almak için - olması gereken ancak onlara verilmeyen- yaptıkları mücadeleyi izliyoruz bu filmde. Filmin beni etkileyen yanı filimde izlediğim bu olayların gerçekten yaşanmış olması. 

Şimdi gelin bu tarihi olayı size anlatayım:
Oy hakkı başta olmak üzere kadınların kendi sosyal haklarını elde etmek ve iyileştirmek için 1900'lu yılların başında mücadele ettiler. İşte bu mücadele katılan kadın hakları grubuna Suffragette deniliyor. Tarihte "İlk Modern Feministler" olarak da anılırlar.

Suffragetteler Birleşik Krallık’da bulaşıcı hastalıklar yasası olan "Contagious Diseases Acts"’ın karşıtlarından meydana geldi. 1903 yılında Emmeline Pankhurst tarafından radikal kadın hareketi olan ilerleyen yıllarda ise protestolar ve açlık grevleriyle dikkat çeken Kadınların Sosyal ve Politik Birliği’ni (Women’s Social and Political Union/ WSPU) kurmuştur. 


Sadece erkeklerin yapmasına izin verilen -kadınlara yasak olan- tabulara yıkmaya çalıştılar. Amacı kadın haklarının genişletilmesi olan yasa tasarısının 1910 yılında meclise sunulur ancak yasa tasarısı kabul edilmez. -Bunu filmde de izleyeceksiniz.- Bu durumdan sonra yaptıkları eylemler, açlık grevleri, protestolar, hapse atılmalarını filmde çok güzel canlandırmışlar. İzlerken tüylerim diken diken oldu. İngiltere'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1926 yılında verilmiştir.

Filmde dikkatimi çeken bir durum ise Suffragette'in öncülerinden birinin hayatını değil de örgüte yeni katılan, hayatlarından fedakarlık yapan binlerce kadından biri olan Maud Watts'ın hayatı üzerinden ilerlemesi oldu. Yanıkların rağmen çamaşırcılık yaparak çok sevdiği kocası ve oğlu ile geçinip gider. Bir gün Suffragetteler'in yaptığı bir eyleme tanık olur ve hayatı değişmeye başlar. Kendi doğrularını, haklarını ve özgürlüğün gücünü öğrenme vaktidir.



Erkeklere göre kadınların işleri onların sözleri ile yürüyordu. Kadının bir hakkının olmasına gerek yoktu. Ona verilen görevleri yapması yeterliydi. Peki yeterli miydi?

"Kadınların ifadeleri fark yaratacaktır."

Filmi izlerken gördüğüm şeylerin gerçekten yaşandığını bilmek tüylerimi diken diken etti. Kadınların direnişi ve yılmayan güçlerini izlerken umudun her zaman onların yanında olduğunu anladım.

"Kaderlerimizi belirlemek için biz kadınların sahip olduğu gücü asla hafife almayın."

2015 yılı yapımı olan filmin yönetmeni Sarah Gavron'dur. Başrollerinde Carey Mulligan, Merly Streep, Helena Bonham Carter bulunmaktadır. 



Aldığı ödüller:
-En İyi Yapım Tasarımcısı Dalında Avrupa Film Ödülü 2016 
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Dalında Britanya Bağımsız Film Ödülü

Bana göre herkesin izlemesi gereken -özellikle kadınların- bir film. 

"Etkili ve güzel konuşma sanatı her işi halleder."

"Bayan Pankhurst demişti ki: Özgürlükleri için savaşmak erkeklerin hakkıysa kadınların da buna hakkı vardır."

IMDb puanı: 6.9/10

Benim puanım: 10/10

Keyifli seyirler :)




You Might Also Like

14 yorum

  1. Gerçek hayat hikayeleri beni her halükarda etkiler :) not alıyorum mutlaka izleyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Kadın hakları konusu zaten hassas noktam. Ayrıca gerçek bir yaşamdan alınması ve dönem filmi olması gönlümü çoktan kazandı 😊

    YanıtlaSil
  3. Suffragette izlenmesi gereken filmlerden, gerçekten etkileyici bir yapım gibi duruyor ve dediğin gibi tüyleri diken diken etmesi kaçınılmaz.

    YanıtlaSil
  4. Dikkatle izlenmesi gereken bir filme benziyor. Eline saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dikkatle izlemek gerekiyor umarım severek izlersin :)

      Sil
  5. Gerçek hayattan alınan filmler çok ilgimi çekiyor emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Beğenerek ve ilgiyle izlemiştim. Gerçekliğe dayanıyor olması ve sonda akan siyah-beyaz kareler ile ülkelerin hangi yıllarda kadın haklarını aldıklarını göstermesi de ayrı bir güzellik katıyor filme.

    YanıtlaSil
  7. Bir iki yıl kadar önce izlemiştim.
    olaylardaki kişilerin gerçek olması beni daha sonra bu kişiler hakkında bir şeyler öğrenmeye itmişti.Kadın hakları konusunda bugünde aynı o zamanlar gibi bir şeyler yapmaya çalışmamız güzel.ama o zamandan bu yana dünyanın her neresinde olursa olsun hala bu sorunla baş etmek hiçbir yol alınmadığının göstergesi maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadınların gücünü duyurmalıyız bu zamanda bazı şeyleri değiştirememek beni de üzüyor ancak yılmak yok

      Sil