Nurten Kelleveziroğlu Tosun Ben İnci

21:36:00

Kitabı okurken kimi yerlerde İnci'ye kızsam da üzülsem de onun kendini bulma hikayesini severek okudum. İnci ve kız kardeşi Aylin, küçük yaşta annelerini kaybetmiş. Bu yüzden onlar da kışın babaannesinde yazın da anneannesinin evinde yaşamları devam ediyor. Babaanneleri katı kuralları olan, kızları baskı altında yeştirmek isteyen biri. Aylin, bu kurallara uymayarak kendi bildiği gibi yaşasa da İnci bu kurallar çerçevesinde ve kimseyi üzmemeye çalışıyor hep. 

İnci'nin bu fazla fedakarlık durumu -kimseyi üzmemek, mutluymuş ve her şey yolundaymış gibi davranmak- onun hayatını birçok yönden etkiliyor. Bu fedakarlığın kendisini yıpratmaya başladığını anlaması ise onun hayatının dönüm noktası olacak.

Öncelikle yazarın kalemi çok akıcı. Eseri okurken İnci'nin yaşadıklarına derinden hissetmemi sağladı. Sanki İnci'nin yaşadıklarını izliyordum. Bazı yerlerde kitabı bırakıp "Ne yapıyorsun?" diye İnci'yi sarsmak istesem de onun kendi yolunu bulması için bazı durumları kendisinin fark etmesi gerekecek. Tıpkı bizler gibi..

Kitabı okurken ebeveynlerin çocukları büyütme tarzının çocuğun hayatındaki rolünü yeniden fark ettim. Bazı şeylere hayır demeyi veya bizi üzecek şeyleri karşımızdaki mutlu olsun diye yapmamayı öğrenmeyiz. 

Bazı ilişkilerde ipucu aslında gözünün önündedir ve biz onu görmek istemeyiz. Yokmuş gibi davranırız. İşte İnci'nin yaptığı da tam anlamıyla buydu. Her şey yolunda, diyerek kendini avutma. Kendiden ödün veren bir bireyin bu durumu zorlu deneyimler ile fark etmesini ve kendini  kabuğunun içerisinden çıkarmasını okuyacağız.

"İşaretler sizi doğru adreslere götürebilir, eğer geminin kaptanı siz iseniz. Yanlış adres olursa da üzülmeyin; her yanlış bir deneyim ve yeni bir işarettir."

Bu kitabı kendi hayatınızı düşünerek okumanızı istiyorum. Özellikle kadınların kendi hayatları için yaptıklarını sorgulayarak ve kendilerini İnci'nin yerine koyarak düşünmelerini isterim. Çünkü İnci de bizler gibi. Sadece sevilmek ve kabul edilmek istedi ancak bunu kendi görüşlerini dile getirerek değil bütün ipleri karşısındakine vererek yaptı. 

İnci'nin kendisinin ve çevresinin yarattığı cam fanusu kırması gerektiğini anladığında isminin önüne eklenen sıfatları sadece kendisinin koyabileceğinin bir göstergesi bu kitap. Bir insanın kendi hayatı için neler yapabileceği anlatan bu kitabı okumanızı isterim.




You Might Also Like

0 yorum