Ellis Peters Marazi Bir Kemik Merakı (Cadfael Birader Serisi 1)

14:42:00

Orta Çağ'da geçen polisiye kitabı ile karşınızdayım. Polisiye türünde okuduğum kitaplardaki olaylar genellikle daha yakın tarihlerde meydana geldiği için bu çağdaki polisiyenin nasıl olacağını baya merak ederek kitabın sayfalarını çevirdim.

Eserdeki polisiye kısım, kitabın ortalarına başlıyor. İlk sayfadan herhangi bir cinayet ile karşılaşmayacağınızı bilerek okumanızı öneririm. Kitabın ilk sayfalarında Cadfael Birader'den, onun yaşadığı manastırdan, manastırdaki kişilerin özelliklerinden ve dış görünüşlerinden bahsediyor. Yazar bu kısımları betimlemeler kullanarak kaleme almış. Bu yüzden bu bölümleri sakin bir ortamda okumanızı isterim. 

Bu betimlemeler arasında bir anda manastırda daha önce görülmemiş bir olay yaşanıyor. Bu olayın akıbeti ile manastırda yaşayan biraderlerden oluşan bir heyet kurulup Galler'e doğru bir yolucuğa çıkarlar. Heyette olan kişilerden birisi de Cadfael Birader, çünkü kendisi Galli olduğu için iletişim için Galce bilen bir kişi gereklidir.

Galler topraklarına bir azizenin kemiklerini alıp kendi manastırlarına götürmek için gittiklerinden oradaki köy halkı bu duruma karşı tepkidir. Çünkü azizenin kemiklerinin götürülmesini istemezler. Yazar okuyucuya köy halkını ve köyü de betimlediği için sanki siz de oraya gidip onlarla birlikte yaşanılan olayları yaşayacaksınız.

Tabi bu kemik merakı bir cinayetin de fitilini ateşleyecektir.

"Herkesi olduğu gibi tanı, çünkü ya da elbise veya paçavra altında hepimiz aynıyız."

Cadfael Birader'in gözlem gücünü koşturduğu bu eseri severek okudum. Özellikle cinayetten sonraki sayfalar akıp gitti. Yazarın inanç ve din konusundaki keskin eleştirisini de beğendim.

Özellikle son kısımları tahmin etmekte zorlandım. Bu durum da hoşuma gitti. Okurken, o çağa göre Cadfael Birader'in akıllı olduğunu ve keskin zekasını fark ettim. 

"Suçlu olanı bilmeden masumu da bilemeyiz."

Orta Çağ'da geçen bu serinin ilk kitabını ben beğendim. Serinin devamını da okumak istiyorum. Eğer Orta Çağ'da geçen polisiye türündeki kitaplardan hoşlanıyorsanız seriye bir şans verebilirsiniz.



You Might Also Like

0 yorum