Uzman Klinik Psikolog Çağrı Yalçın Çınar Özünü Keşfet

22:20:00

Bu tarzdaki kişisel gelişim türündeki kitapların konuyla ilgili uzman kişiler tarafından kaleme alınması okurken bazı durum ve düşüncelerin zihnimde canlanmasını sağlıyor. Tıpkı bu kitap gibi..

Yazarın uzman klinik psikologu olması sayesinde anlatılmak istenen ana fikir okuyucunun kalbine dokunuyor ve kendi yaşamını sorgulamaya başlıyor. Kitap, roman olarak yazılsa da aslında birçok konu hakkında bilgi içeriyor. Bu bilgilerin roman ile bütünleşerek bir ahenk oluşturması kitabı zevkle okumamı sağladı.

"Kendinin farkına varmış, kendi duygu ve düşüncelerini düzenlemeyi öğrenmiş bir yetişkin davranışlarını yönetebilir."

Hayattan zevk almayan, içinde bir boşluk hisseden ve kendini kalabalıkların içerisinde yalnız kaldığını düşünen Özüm, bu durumdan nasıl kurtulacağını öğrenmek için psikologa gitmeye karar verir. İlk başta umduğumunu bulamasa da aslında yapması gerekenin kendi içine yani özüne dönmek olduğunu anlayacaktı. 

"İnsanı bedenen ameliyat etmek için uyutmak, ruhen ameliyat etmek için ise uyandırmak gerekir." Tolstoy 

Özüm'ün de ruhen uyandırılmaya ihtiyacı vardı. Uyandırılma işini kendisinden başkası yapamazdı...
Ruhunu uyandırırken geçmişi ile yüzleşmesi gerekiyordu. Özellikle duygu ve düşüncelerini ifade ve kontrol etme anlarında kendisini sakince dinlemeliydi. Kaçtığı ve yapmaktan korktuğu şeyleri derinlemesine incelediğinde kendi hayatını ellerinin alması geldiğini anladı. O kendi hayatını yeniden inşa etmeliydi.

Ana karakterin kendi yolculuğu okurken yazarın psikoloji ve iletişim konularındaki bilgilerini harmanlamasını çok beğendim. Özellikle anlaşılır bir dil ile kaleme alması sayesinde okuyucuya öğretmek istediği konuları kolaylıkla anladım. Bu konuları bir kişi üzerinden okuyucuya aktarması ana fikrin daha da kalıcı olmasını sağlamış.

Bir kişinin kendisinde yapmak istediği değişimi ancak kendi isteği ile yapabileceği, çocukluk dönemini ne kadar önemli olduğunu ve bir kişinin büyüdüğünde bazı şeylerin farkına varıp kontrolü eline almasını Özüm karakteri üzerinden işlemesi hoşuma gitti.

"İnsan beyni değirmen taşına benzer, içine yeni bir şey atmazsanız kendi kendini öğütür durur." İbn-i Haldun

Bu türde yazılmış kitapları okumaktan hoşlanırsanız bu kitaba bakabilirsiniz.



You Might Also Like

0 yorum