Lili Sohn Annelik: Annelik İçgüdüsüne Tarihsel ve Eleştirel Bir Bakış

17:05:00

Mutlu bir kadın olmak için illa ki anne mi olmak gerekiyor? Anne olmak kişinin kendi seçimi mi yoksa ona dayatılan bir yükümlülük mü? Bir kişi anne olmak istemiyorsa onun düşüncesine neden saygı duyulmaz yoksa her kadın anne olmak zorunda mı?

Bu çizgi romanda bu sorular üzerinden yazarın kendi hayatına doğru düşünsel ve keyifli bir yolculuğa çıkacağız. Yazar yirmili yaşlarının sonunda kanser olduğunu öğreniyor ve tedavi sırasında verilen kemoterapi ilaçlarından dolayı çocuğunun olmama ihtimali ile yüz yüze geliyor. Daha sonra ise anne olmak istediğine karar veriyor. Peki bu kararı annelik içgüdü ile mi veriyor? 

Annelik, feminizm, evrim süreci, tarihte ve toplumda kadının yeri konularını eleştirel bir şekilde derine dalmadan okuyucuya sunuyor. Bu eleştirsel kısımları severek okudum. Toplum ve aile üzerinde annelik ve kadın olmak konusunu kendi çizimleri ve kendi deneyimini de aktararak okuyucunun düşünmesini sağlamış.

Anne olmayı istemek toplumsal bir baskı mı yoksa kişinin kendi seçimi mi? Bir canlıyı doğurmak yeterli mi? Bu soruların irdelendiği bu çizgi romanda toplumun düşüncesinin bireyin kararları üzerindeki konumuna da görmüş olacaksınız. Bazı olaylarda bireyin istediği bir eylemi yapabilmesi için başka bir ülkeye gitmesi gerektiğini ve bazı kanunlara -yani toplum düzenine- uyulması gerektiğini fark edeceksiniz. "Ebeveyn olmak" konusunu yaşanılan olaylar ile zihninizde tekrardan canlandıracaksınız.

Kitabın içerisinde ebeveyn olmak isteyen ve istemeyen kişilerin de düşüncelerine ve yaşadıklarına yer verilmesini çok beğendim. 

Birey ve toplum için çok önemli olan konuyu sorgulayarak ve tarihsel olarak bakılması benim çok hoşuma gitti. Okurken kimi yerlerde yaşanılanları düşündüm, kimisinde bilmediğim bir konuyu öğrendim, yazarın yaşadığı bazı olayları da yüzümde bir tebessüm ile okudum.

Mizahi bakış açısını her sayfada fark edeceksiniz. Bu bakış açısı sayesinde önemli olan bir konuyu hem düşüneceksiniz hem de dil olarak sizi yormayacak.

Eğer bu tarz kitaplardan hoşlanıyorsanız bu kitaba bakabilirsiniz. 



You Might Also Like

0 yorum