Eskimo Masalları

20:41:00

Kuzey Kutbu'na doğru yolculuk yapacağımız masallar karşılıyor bizleri. Orada yaşayan Eskimoların inanışları hakkında bilgi sahibi olacağımız bu masallar sayesinde geçmişte anlatılan doğa olaylarına şahit olacaksınız.


Masallarda; dünyanın, okyanusun, bulutun, adaların, dağların, sisin ve daha birçok doğa harikasının nasıl oluştuğunu farklı bir bakış açısıyla okuyucuya sunuluyor. Bu masalları okurken kafanızda bu doğa olaylarını düşünüp Eskimo inancı ile karşılaştırcaksınız. Geçmişte anlatılan b u masalların günümüze kadar gelmesi ile geçmişteki insanların nelere inandıklarını da öğrenmiş oluyoruz. 

Ölüm ve yaşam üzerine de yazılmış masallar mevcuttu. Özellikle ölümden sonraki yaşama inanışı, yaşayan birisinin ölmüş kişilerin yaşadığı yerlere gidip oradakilerin, "Gördüklerini yaşayanlara anlat ve onlara aktar." demesiyle bu masallar günümüze kadar ulaşmış.

Nesilden nesile aktarılan bu masallar ile Eskimo kültürünü yakından tanıyacaksınız. Doğaüstü birçok olay mevcut masallarda. Yetişkinler için olan bu masallarda Kuzey'deki hayvanlar da nasibini almış. Özellikle insan ve hayvan ilişkisi masalların çoğunda yer alıyor.

İnsan, hayvan ve yarı insan yarı hayvan birçok karakterin iç içe olduğu masallarda dikkatimi çeken bir durum ise bir kişinin yapmak istemediği bir şey zorla yapıldığında, karakterlerin bu eylemi zorla yaptıran kişiden intikam alması oldu.

Bazı masallarda büyü yapan karakterler de mevcuttu. Hayal gücünün orada yaşayan toplumun kültürünü etkilediği masallar ile okuyucu oradaki insanların yansıyan ruhlarına tanık olacak.

Kamuran Şipal'in ustaca ve özenle hazırladım Eskimo Masalları ile Kuzey Kutbu'nun en derinliklerine doğru adım atıyoruz. Bu adımlarda toplum hakkında bilgi alırken masalların farklı ezgisini hissedeceksiniz.

Masal dinlemekten hoşlanan ve Eskimoların kültürüne ilgisi olanların bu masalları seveceğini düşünüyorum.



You Might Also Like

0 yorum