Abdulkadir Güneş İyi Saatte Olsunlar Durağı
20:30:00Öykü kitabı okumayı seviyorsanız mutlaka Abdulkadir Güneş'in öykülerine bakmanızı öneririm. Öykülerinde sevgiyi melankolik bir dille anlatmış yazar. Bu dil ile konuşmak istemiş. Aklındakileri kağıtlara yazarak onları beyaz sayfaların akıntısına bırakmış. Her şey konuşulsun ortada hiçbir şey kalmasın istemiş. Bu isteği ile yazmış o öyküleri.
Öykülerde dikkatimi çeken bir konu da yaşanmışlık kokması oldu. Sanki etrafı gözlerken elindeki not defterini çıkarıp gördüğü insanlara hikayeler yazmış. Yazarken onları tekrardan yaşatmış. Yaşaması gerektiğine inandığı ne varsa öykülerine damlatmış. Bu damlatma ile o öyküler yeşermiş ve kökleri sağlamlaşmış.
Öykülerdeki karakterlerin yaşadıklarını okurken fark ettiğim şey sıradan hayatlar bile (tabi bu sıradan hayat kime göre neye göre) bir anda farklı bir pencereye açılıyor. Bu pencere sayesinde başka diyarlara yolculuk yapıyoruz. Sonunda bu olacak diyemiyoruz çünkü yazar kalemi sayesinde bir anda olayı farklı bir yana çekmeyi başarıyor. Bence bu yazarlarda olması gereken okuyucuyu etkileyen özelliklerden biri.
Öykülerin dili olduğuna inananlardanım. Bu kitapta bulunan on yedi öykünün de sizi etkileyecek yüreğinizde bir yer edineceğine inanıyorum. Çünkü benim yüreğimde bir yer oluşturdular.
Eğer öykü türünde kitap okumayı seviyorsanız mutlaka okumanızı öneririm.
Gelelim öyküleri teker teker incelemeye;
İlk öykü Veresiye Defteri. Sevgili Veresiye Defterini tutma sırası babadan oğla geçmiştir. Fakat hikayenin anlatıcısı olan oğlunun hayalleri vardır. Sevgili Defterin zımbayla tutturulmuş sayfasında bir isim bulunmakta ancak isim okunmuyor. Fakat arka sayfada izi çıkmış. Mukaddes. Ancak bu isim annesinin ismi değil. İşte öykümüz bu adla beraber yolculuğuna başlıyor.
"Ekmekler o köşede değil baba, sen de hayatımızda öyle durmadın, yaşımız yerinde durmuyor, içki şişede durduğu gibi durmuyor, insanlar yerli yerinde değil birileri gidiyor birileri geliyor, hayat böyle be baba değişim içinde kimse kimseye tutunamıyor."
Öyküde baba ile oğlun ilişkisi belki de öykünün temel unsuru.
0 yorum