How To Become A Tyrant (Zorba Nasıl Olunur?)

22:16:00


 Netflix'te yayımlanan Zorba Nasıl Olunur? konusu ile dikkatimi çekince izlemeye karar verdim. Altı bölümden oluşan bu belgeselde zorbalığı tarihi gidişatını etkileyen diktatörler ile ekrana sunuyor. 

Zorbalığın ne olduğunu ve bir kişinin nasıl zorba olabileceğini diktatörlerin yaptığı icraatler ile masaya yatırılıyor. 

Güç, korku, tek olma, savaş ve hırsı; tarihin sayfalarında yer alan diktatörlerin yaptıkları ile birleştirerek zorbalığın el kitabı meydana getiriliyor. Bu kitap ile zorba birisi olmak için yapılacak adımlar örnekler ile sunuluyor.

"Machiavelli şu soruyu sorar, "Bir liderin sevilmesi mi daha iyidir, korku uyandırması mı?" Korkuya bel bağlamalısınız çünkü insanlar sizden korkarsa onları kontrol edebilirsiniz. Daha da iyisi var. Kartlarınızı doğru oynarsanız korkunun size ne sağlayacağını görürsünüz. Halkınızın sevgisini."

Zorba bir kişi, zorba olduğunu halkına göstermeden, onların sevgi ve saygısını kazanarak elde ediyor. Gücün kendisine zorbalık ile ulaşan kişilerin bunu hangi taktikler ile yaptığını ve nasıl uzun yıllar boyunca iktidarda kaldıklarını anlatıyor. 

"Patolojik narsisler, megaloman bir özgüvene sahipler ama içten içe de özgüvensizler, o yüzden her türlü eleştiriyi saldırı olarak görürler. Evrenin merkezinde kendilerinin olduğunu düşünürler, çok çabuk seçilmişlik duygusuna kapılırlar."

Bu belgesel çeşitli karikatürler ve geçmişte yayımlanmış haber ve film kesitleri ile izleyicinin konuyu daha iyi anlamasını sağlamış. Aynı zamanda uzman kişilerin görüşlerine de yer verilerek izleyiciye o konu hakkında bilgilendirmiş. 

"Gerçek, despotlar ve diktatörler için sorun teşkil eder çünkü gerçek tartışma yaratır. Gerçek bize duyduğunuz hikayeleri sorgulayabileceğimizi söyler."

Adolf Hitler, Saddam Hüseyin, Josef Stalin, İdi Amin, Kaddafi ve Kim Jong Un'un yönetim şekilleri ile ülkelerini nasıl yönettiklerini ve tarihe olan etkisini anlatmaktadır. Belgeselde bazı yerlerde ironi kullanılması izlerken sizi hem şaşırtıyor hem de düşündürüyor. 

"Ama zorbalık yalnızca zihinleri kontrol etmek değildir. Toplumu kendi suretinizde baştan yaratabilme gücüdür."

Ben hem baya bilgi öğrendim hem de daha önce düşünmediğim bir açı ile olaylara yeniden baktım. Psikoloji, tarih, siyasi, sosyoloji ve ekonomi alanlarına karşı ilginiz varsa bu belgeseli mutlaka izlemesiniz. 

You Might Also Like

2 yorum

  1. Aaa... Çok güzel bir tesadüf oldu. Ben de bugün bitirdim. Yazını görünce hemen okumak istedim. Gerçekten çok güzel bir belgeseldi. Netflix'in belgeselleri zaten çok güzel oluyor. Bunu da gördüğümde kaçırmamak istedim. Alıntılar da şahane olmuş. Eğer izlemeyenler varsa çok şey kaçırıyor diyebiliriz bence. 😅😇

    YanıtlaSil
  2. Konusuna bayıldım bakacağım buna😉

    YanıtlaSil