Zülfü Livaneli Gözüyle Kartal Avlayan Yazar: Yaşar Kemal
21:34:00Türk Edebiyatı'nın en önemli isimlerden birisi olan Yaşar Kemal'i kırk yıllık dostu olan Zülfü Livaneli'nin kalemi ile yeniden dinledim çünkü eser, sanki okuyucuyla sohbet edercesine yazılmıştı. Sohbetin özünü Yaşar Kemal ile yaptığını bilen Livaneli, bizleri de Anadolu'nun doğasını yaşayarak anlatan büyük ustayla tanışma hikayelerini aktararak başlamış bu eser. Her şeyin başlangıcı Livaneli'nin bir kütüphanede İnce Memed'in notlarını bulmasıdır. Bu notaları Yaşar Kemal ile paylaşmak istemesi ile kırk yıllık doyumsuz bir dostluğun kapıları aralanmıştır.
"Yaşar Kemal'in çevresinde esen, sanki kişiliğinin ve bedeninin ayrılmaz bir parçası olan, gittiği her yere, girdiği her mekâna, sanki onunla doğmuş gibi farkında olmadan taşıdığı bir rüzgâr vardı, ister yabancı ister bizden, ister köylü ister kentli, ister kadın ister erkek, herkesi etkisi altına alan bir rüzgardı bu. Unutulmaz roman kahramanlarından Yel Veli gibi sürekli koşarak ölümden kaçmak istediği için oluşmuyordu bu rüzgâr. Koca gövdesiyle onu da yanındakileri de bazen lodos gibi sersemletiyor, bazen garbi yeli gibi ferahlatıyor , bazen şiddetlenip çevresinde ne varsa önüne katıp sürüklüyordu."
Bu kitabı yazarken Yaşar Kemal'in röportajlarından yararlanılması ve eserlerindeki önemli noktalardan değinilmesi ile büyük ustanın düşüncelerini daha iyi anlamamızı sağlamış bana göre. Özellikle Anadolu insanını gözlem yeteneğini ve kaleminin gücü ile birleştirerek anlatması sadece Türkiye'de değil tüm dünyada büyük yankılar yaratmıştır. Ülkemizi evrensel olarak duyuran büyük bir sanatçıdır.
"Çukurova benim yalnız kendi doğduğum büyüdüğüm yer değil, bir çeşit romanımın vatanıdır. Örneğin İstanbulda, Ankarada, dünyanın herhangi bir yerinde rastladığım bir olayı, bir insani davranışı, bir roman kişisini roman yazarken Çukurovaya, Çukurovanın koşullarına, iklimine taşıyorum. Romanlarımda faydalandığım birçok kişiler, davranışlar, psikolojik durumlar, yaratışlar yalnız Çukurovada öğrendiklerim değildir. Ben Çukurovayı yeniden romanlarımda yaratıyorum. Yine tekrar edeyim, benim doğduğum, büyüdüğüm güney, yalnız benim doğduğum büyüdüğüm yer değil; benim romanımın vatanıdır. Romanda yarattığım, işlediğim bence, yeni bir roman ülkesidir."
Her bir eserinde okuyucu tarafından hissedilen duyarlılığın tınısı sözcüklerin gücü ile birleştiren usta bir yazardır Yaşar Kemal. Livaneli onun anısına yazdığı bu eserde sadece eserlerinden değil aynı zamanda toplumsal ve bireysel konulara da değinmiştir.
"Korkunç olan nedir?" diye sorarlarsa "insanoğlunun bir felaket sonunda susup taş kesilmesidir" derim. Elle tutulur gibi maddeleşmişbir korkunçluk..."
Eserin içerisinde yer alan fotoğraflar ile okuduğunuz anıları sanki bir izleyici ile yeniden yaşayacaksınız.
"Roman, sanat, yaşamdan daha güçlüdür."
Yaşar Kemal'i anlamak ve onu daha iyi tanımak için okunması gereken eserlerden birisidir Gözüyle Kartal Avlayan Yazar: Yaşar Kemal.
0 yorum