TEDx (Gidilmeyen Yol 23 Nisan)

22:07:00

Renkli Kampüs sayesinde 23 Nisan 2018 tarihinde TEDx 'in "Gidilmeyen Yol" konulu programına gittim. Yazıma ilk başta sevgili Renkli Kampüs ailesine daha sonra da bize bu fırsatı yarattığı için Özge Yılmaz'a sonsuz teşekkür ederim.

Peki TEdx nedir?


"TEDx ise “payIaşmaya değer fikirler”in dile getirildiği yerel bir programdır. TED, “Paylaşmaya Değer Fikirler” anIayışıyla, kişiler ve organizasyonların TED benzeri kendi yerel etkinliklerini yapabilmeleri için TEDx’i yaratmıştır. TEDx ismindeki “x” bağımsız organize edilen TED etkinlikleri anlamına gelmektedir. TEDx lisansı, 25 yıllık konferans düzenleme ve fikir paylaşımı deneyimine sahip olmak demektir. TEDx etkinlikleri 400’ün üzerinde TED video arşivinin de gücüyle, etkinliğin kendi konuşmacıları ve performansları ile beraber yeni fikirler, ilham veren konular ve heyecan verici konuşmalarIa zenginIeşen bir dünyayı yaşamanızı sağlar. TEDx etkinlikleri sadece yeni fikirlerin anlatıldığı, ilham ve bilginin özgür kılındığı ortamlar değil, ilham veren videoların paylaşılması ile de ünlüdür. Bir TEDx etkinliği, TED konuşma videoları ve canlı konuşmalar sayesinde yeni fikirler ve ilham veren tartışmalarla zenginleşen bir dünyayı yaşatır. TED bağımsız organize edilen bu etkinlikler için genel kılavuzluk hizmeti verir."




Ülkemizde de kendi alanlarında başarılar elde etmiş birçok kişinin ilham veren konuşmalarının yapıldığı TEDx,  en son 23 Nisan'da Zorlu Performans Sanatları Merkez'inde gerçekleşti. Konusu ise "Gidilmeyen Yol" du. İlk başta kendi sitelerindeki tanıtım metnini buraya tekrardan aktaracağım daha sonra da kendi deneyimlerimi sizinle paylaşacağım.

"Dünya, kendi ekseninde ve güneşinde yörüngesinde hep aynı hızla ve yolunu değiştirmeden ilerler. Düşünmekten korkan, yeniliklerden çekinen bir çok insan bu düzeni örnek alır kendine. Korkmayanlar, cesareti içinde bulanlarsa yapılmayını yapmayı ve gidilmeyen yoldan gitmeyi tercih ederler...
Kolomb farklı bir yoldan gitti, Amerika’yı keşfetti. Bell, hiç denenmemiş bir icat yaptı ve telefon çıktı ortaya.
‘Karar vermek' zordur; sorumluluk ister. Diğer insanlardan farklı kararlar vermek ise daha zordur, kabul ettirmesi bir anda olmaz. 
İlk adımı adımı atmak...
Dünyaya farklı bakmak...
Gidilmeyen yollar, hiç düşünülmemiş yenilikler, icatlar, hayaller... İşte seni güçlü kılan şeyler. 
Senin gidilmemiş yoldan gitmene, yapılmamış icatları yapmana, düşünülmemiş yenilikleri geliştirmene, farklılaşmaya, geliştirmeye ihtiyacı var dünyanın."




Aslı Şafak'ın modaratörlüğünü yaptığı program 13:00'da başladı.
"Gidilmeyen Yol, bir insanı tanımak için en iyi yol. Kişinin yaptığı şeyler değil yapmadığı şeyler ile onu tanırız." Aslı Şafak






İlk konuşmacı Cemal Gülas oldu. Gidilmeyen Yollara adım atmış biri. Gidilmeyen Yol ile ilgili bir video izlettiler ilk. Ayıya sarıldığı fotoğraflardan tutun da Kuzey Kutbu'da yürüdüğü bir çok anısını izledik. Ayrıca doğa fotoğrafçısı kendisi. Onu dinlerken istediği yol yani çoğu kişinin "olmaz öyle şey, delirdi galiba." diye düşündüğü yoldan ilerlemiş kendisi. Anıları yazdığı bir eser varmış ancak bu eserin çıkmasını tek şartla kabul etmiş. Kendisi öldükten sonra basılacak şartıyla.

"Yaşadığımız deneyimler bizi biz yapar." Cemal Gülas

"Hayat, bizim merak ettiğimiz şeyler ile güzelleşir." Cemal Gülas

Çocukluk anıları onu şimdiki Cemal Gülas yapar. Dedesinin onun üzerindeki etkisini anlatırken kendisini o günlere geri döndüğünü hissettim. Çocukken kurduğu hayallerini gerçekleştirip gidilmeyen yollara gitmiştir.

"Hayatımızı değiştirmek istiyorsak gidilmeyecek yollara gidilmelidir. Özgüven sahibi olmalı ve hayal kurmalıyız." Cemal Gülas 



İkinci konuşmacı Ussal Şahbaz'dı. Kendisi İnovasyon Başkanı olarak anılır. Günümüzdeki beyaz yakalıların gelecekteki durumdan bahsetmiştir. Bu durumun oluşmasında en büyük etken ise Yapay Zeka'dır. Yapay Zeka; zeki canlılara benzer şekilde çeşitli faaliyetleri yerine getirebilen akıllı makineler yaratmayı amaçlayan bilgisayar bilimlerinin bir dalıdır. Genellikle insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek geliştirilmekte ve endüstrinin önemli bir parçası haline gelmektedir. Yapay zeka ile elde edilmeye çalışılan insana özgü bilgi, muhakeme, problem çözme, algı, öğrenme, planlama, nesneleri idare etme ve taşıma becerisini makinelere kazandırmaktır. Bunun yanında düşüncelerinden tepkiler üreterek, bu tepkileri fiziksel olarak dışa vurabilmeleri amaçlanmaktadır.

Günümüzde lider konumunda olan şirketlerin hepsi yapay zeka uygulamasını kullanıyor. Bu da yapay zekanın yapacağı işleri yapan kişilerin işsiz kalması ile sonuçlanacak.

"Yaptığınız işi anlattığınızda 10 dakika içinde sizi biri anlıyorsa o zaman işsiz kalıyorsunuz." Ussal Şahbaz

Önemli olanın farklı tecrübeleri bir araya getirmektir. Engellere takılmamaya çalışmaktır. zaten İnavasyonlar (yenilikler) farklı alanların bir araya gelmesi ile oluşur.



Üçüncü konuklarımız Bager Akbay ile yedi yaşındaki Masal Asya Akbay ve 9 yaşındaki Deniz'di. Atatürk'ün geleceği çocuklara armağan etmesini bir kere daha anladım. Onun ileri görüşlülüğünü bir kere daha görmüş oldum. Asya internetten ayraç vb. eşyalar satıyor. o en genç girişimci.



Sattas, Reggae Band ile kulaklarımızın pasını sildik ve müziğin ritmini kalp atışlarımıza bıraktık.



Ahu Kahraman Yıldırım, gidilmeyen yol olarak konservatuvar okuyarak kendi yoluna adım atmıştır. Hayat onu birçok gidilmeyen yol ile karşılaştırmıştır. Ancak o  hayat sevgisi ve umuduyla her şeyi aşmaya çalışmıştır. Onun gibi bir anneleri olduğu için kızı Lal ve oğlu Kartal çok şanslı. 



İkinci oturuma geldiğimizde bizi Sezer Ortadağ ve Minik Notalar karşılıyor. Çocuklar o kadar güzel şarkı söylüyorlar ve enstrüman çalıyorlar ki onları saatlerce dinleyebilirdim.  
"Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Mehmet Akif İlkokulu'nun 4-C sınıfı öğrencilerinin tamamı enstrüman çalıyor. Sınıf öğretmeni Sezer Ortadağ yönetiminde 1. sınıfa başladıklarından beri enstrüman çalmayı öğrenen minikler, Minik Notalar isimli bir grup da kurmuş.Minik Notalar'ın şu anda ikinci kuşağını eğittiğini belirten sınıf öğretmeni Sezer Ortadağ, “Kendim müzikle ilgileniyorum. Öğrencilerime getirip arada çalıyordum. Çalarken onların da çok hoşlarına gittiği için öğrenmek istediler. Biz de bu şekilde Minik Notalar grubunu kurduk. Bundan 8 yıl öncesine dayanıyor bu mazi. Aslında şu an burada olan öğrencilerim Minik Notalar grubunun ikinci kuşakları. Birinci kuşak mezun oldu. İkinci kuşak da bu sene mezun olacak” ifadelerini kullandı."

"Başarı için emek ve kararlılık gerekir. Bir de istekle yapılmalıdır." Sezer Ortadağ


Ali Koç boşluk ve pedagoji sorunundan bahsettiği konuşmasında okul kelimesinin kökünden başlayıp günümüz okullarının ve neden boşluktan nefret edildiğini anlatmıştır. 

"Fransızca école "okul, sanat veya düşünce akımı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince schola "okul" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca sχolē σχολή  "1. dinlenme, işten geri durma, çalışmak zorunda olmama, 3. ilim, okul" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *sgh- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *segh- "geri durma, dinme" kökünden türetilmiştir."

Boşluktan nefret eden iki şey vardır. Bunlar pedagoji ve psikolojidir. Fakat boşlukları illaki doldurmak yerine onları değerlendirmemiz lazımdır. Tıpkı Sokrates'in eğitim amacı gibi. Soru- Boşluk- Soru şeklinde olan eğitimi boşlukların önemini anlatmanın en iyi yoludur.  Amaç Sokrates'in eğitimine geçmektir. 

"Doğayla buluşan çocuk en iyi öğrenen çocuktur." Ali Koç


Ayta Sözeri, 1976 yılında Almanya'da dünyaya gelmiştir. Cinsel tercihini 20'li yaşlarında değiştiren ve ameliyat olan Ayta Sözeri, bu sebeple evinden uzak kalmış ve kendi çabasıyla ayakları üzerinde durmaya başlamıştır. 
Ayta Sözeri, Ege Üniversitesi İşletme mezunudur.
Kariyerine ilk olarak bir mekanda "zenne" olarak başlayan Ayta Sözeri, mekanda çalıştığı dönemlerde mekanın solistinin gelmediği bir gün sahneye çıkmış ve şarkıcılık hayatı da böylece başlamış.
Tiyatro eğitimi de bulunan Ayta Sözeri, İstanbul'da bir yapımcı tarafından keşfedilince ekran kariyeri başlamış ve ekranın sevilen dizilerinde rol almıştır.

"Benim gittiğim ilk yol gidilmemesi gereken yoldu. Ben gittim." Ayta Sözeri

O var oldukça LGBT için elinden geleni yapacağını söyledi.





Neslihan Demir ise kendisinin voleybola nasıl başladığını anılarını kendi  üslubuyla anlatmıştır. 



Son konuşmacı ise Emin Çapa oldu. Büyük Sır isimli sunumunda bilimin öneminden bahsetmektedir. Bilim ile insanlık ilerleyecek ve evrenin gizemini anlamamızı sağlayacaktır.

Gerçek, siz ona inanmazdığınız sürece değişen şeydir." Emin Çapa


Gidilmeyen yoldan giden insanları dinlemek ben de hayallerimi gerçekleştirmek için bir umut oldu. Her biri ayrı konuları anlattığı konuşmalardan en çok Ali Koç, Emin Çapa ve Ayta Sözeri'yi beğendim. Eğer izlemek isterseniz mutlaka izlemenizi ve bir kere de olsa TEDX'in etkinliğine gitmenizi öneririm.




You Might Also Like

0 yorum