Sait Faik Abasıyanık Havuz Başı
19:46:00Sait Faik Abasıyanık, az ama öz cümleler ile mekanları, insanları ve olayları hikayelerini anlatıyor. Anlatmazsa bir şeyleri eksik kalacağının bilinciyle yapıyor bunu. Havuz Başı eserinde de yaşadığı dönemdeki insanları gözlemleyip öyküleri için karakter yaratmış.
"Yalnız başına olan insan kadar büyük adam yoktur ama insanlarla beraber olan insan hakiki kıymetini ölçer, biçer. O zaman büyük adamsa büyük adamdır. Bir şeye yaramaz adamsa bir halta yaramaz adam olduğunu anlayan adam da bir şeydir."
Sait Faik, insanın kendisini kaleme alıyordu. Olduğu ve gördüğü gibi...
Birçok kişinin hayalleri vardır. Bu hayaller yaşam ile birleştiğinde insanın ruhu ortaya çıkıp kendisini belli eder. Özellikle birisini veya bir şeylerin olmasını bekleme eylemi öykülerine serpiştirip kalemi ile can bulmuştur.
"-...Hangi asıl büyük kötülük?
- Asıl büyük kötülük hak yemektir hak, dedi.
- Biz hak yiyenleri de...
- Başınıza taç ediyorsunuz. Siz yankesicileri, hırsızları bile hafiften seversiniz. Siz katilleri bile benden üstün görürsünüz. Korkarsınız onlardan. Cezalarını çekip affedildikten sonra kahvelere girdiği zaman ayağa kalkarsınız. Ben öyle kahvelerde, öyle katillere ayağa kalkan öyle başkanlar, öyle muhtarlar, öyle zenginler, öyle muteberan gördüm ki..."Eserin içerisinde yer alan yirmi üç öyküde insanın ruhsal durumunu yaptığı gözlemler ile harmanlayarak okuyucusuyla buluşturmuş. Çünkü onun için her bir sokakta, her bir kahvehanede veya herhangi bir parkta oturan, düşünen ve konuşan insanlar mevcuttur. O bu insanları keşfetmeyi her zaman bilirdi. Onların yaşam mücadelelerini görerek hikayelerine anlam katıp mürekkebini kağıtlara damlatmak onun ustalığının en büyük parçasıdır.
"Milyonluk şehirlerde de yaşasa, insanoğlunun içinde yalnızlık, kendi içine çekilme, sinme günleri doludur. Bitişik doğmadığımıza göre içimizdeki sevinçleri, kederleri başkalarıyla her an paylaşmamıza imkân mı vardır? En yakınlarımızdan bile bucak bucak kaçtığımız, derdimizi kimselere söyleyemediğimiz günlerimiz olmaz mı?"
Doğayı ve insanı buluşturup bir bütün halinde sunan bu öykülerinde Sait Faik, kendi döneminin toplumsal durumuna da ışık tutmuştur. Özellikle insanların ekonomik durumları üzerinden bireysel ilişkilerin gidişatını eserindeki birçok öyküde okuyucusuna gösteriyor. Asıl hikayelerin insan üzerinden çıktığının bilinci ile okuyucuya sesleniyor.
Öykü okumayı seviyorsanız Sait Faik'in kalemi ile mutlaka tanışmalısınız.
0 yorum