İhsan Çankaya Şener Büyüktürk'ün Sergüzeşti
22:51:00Sizleri 1950'lili yılların İstanbul'una doğru bir yolculuğa götüreceğim. Romanın asıl konusu Yusuf Kamil Şener'in 1950'lı -bazı kesimlerde 1970'ler de var.- dönemlerdeki yaşadıkları. Ancak kitaba sadece ana karakterin yaşamı olarak bakmamanızı öneririm. O dönemin siyasi, toplumsal, ekonomik ve edebiyatını da nakış nakış işlemiş yazar.
Yusuf Kamil Şener aslında Türkoloji hocası. Divan Edebiyatı ile ilgili birçok bilgiye sahip biri. Divan Edebiyatı'ndaki şairleri ve şiirleri en ince ayrıntısına kadar biliyor ana karakterimiz. -Burada yazarın da edebiyat bölümünde okuması sayesinde romandaki beyitleri ve bentleri en iyi biçimde romanın gidişatına göre sergilemesine yardımcı olmuş.- Edebiyat ile bu kadar içli dışlı olan ana karakterimiz gazetede Şener Büyüktürk mahlası ile yazılar yazıyor. Osmanlı Dönemi'nde geçen tarihsel bir roman üzerinde çalışmaktadır. Yazdığı romanın konusu ise evli bir müslüman kadının zina gerekçesi ile recm edilmesidir.
"Evvela şunu iyi bil ki insanlar bütün hakikatlere değil sadece inanmak istedikleri hakikatlere inanırlar."
Birçok kişinin romanını eleştireceğini bile bile yazım hayatına doğru sancılı bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculuğun içerisinde kendi hayatındaki yaşadığı bazı olaylar da romanının şekillenmesine yardımcı oluyor. Bu olaylardan birisi de öğrencisi Aleko için hissettiği duygular.
Yazarın 1950'lerde yaşanılan siyasi olayları (6-7 Eylül olayı, Kıbrıs, ırkçılık...) romanın içerisinde işlemesi yaşanılanların daha da iyi anlaşılmasına yardımcı olmuş. Divan Edebiyatı ile ilgili birçok konu hakkında bilgim oldu kitap sayesinde.
Yazar aynı zamanda karakterler vasıtasıyla toplumu da eleştiriyor. Yasak aşkların yaşanması ve herkesin kendi çıkarını düşünerek hareket etmesini romanın içerisine yerleştirerek okuyucuyu sorgulatıyor. Bazı yerlerde edebiyatın durumuyla ilgili eleştiriler de mevcuttu.
"Lakin ne kadar hakikatlerin üstün, örtmeye ve yalanlarınızla karşınızdakileri kandırmaya çalışırsanız çalışın; insan düşünür, merak eder, muhakeme eder ve en nihayet hakikati bulur."
Kalemini baya beğendim yazarın. Kelime seçimlerini en ince ayrıntısına kadar düşünerek kalemine işlemiş.
Severek okuduğum bir roman oldu. Eğer bu türdeki eserlerden hoşlanıyorsanız kitaba bakabilirsiniz.
"İlim ve felsefe sadece hürriyet bahçesinde yetişen çiçeklerdir."
0 yorum