Kamuran Şipal'in derleyip ve Türkçeleştirdiği Moğol Masalları eserinde o kültürün örf ve adetleri yeniden keşfedeceksiniz.
Yetişkinlerin severek okuyacağı aynı zamanda bu masallardan öğreneceği şeyler olduğunu düşünüyorum. Özellikle "Herhangi bir olay hakkında yarım bilgiler ile harekete geçme." mesajını çok iyi şekilde işlenmiş. Eğer bilmeden yanlış bir şey -geri dönüşü olmayan- yaptığında pişmanlığın fayda etmeyeceğini nakış gibi işlenmiş masalarda. Geri dönüşü olmayan kararlar için en ince ayrıntısına kadar düşünmek gerektiğine dem vuruyor. Eğer düşünmeden hareket ettiğinizde zamanı geri alamayacağınızın farkında olmanızı ve bu pişmanlıkla her zaman yaşacağınızı dile getiriyor. Bu durumu insan ve hayvan üzerinden anlatılan masallar mevcut. Hayvan derdini anlatamadığı için -Burada hayvanın aslında iyilik yaptığını insanın iş işten geçtikten sonra fark etmesini konu alıyor.- o anda insan kendi bildiğini okuyor. Düşünmeden hareket ettiği için de sonradan pişman oluyor. Bu konuyu anlatan hikayeleri içime işleyen duygular ile okudum. Zaten bu masalların da asıl amacının bu olduğunu düşünüyorum.
Moğol halkının yaşam tarzını ve sosyo-ekonomik durumunu da anlıyorsunuz bu masallarla. Bazı fantastik unsuru olan masallar okumak da hoşuma gitti.
46 masaldan oluşuyor kitap. Dil olarak çok akıcı ve anlaşılır. Okurken sizi yorayacağını sanmıyorum. Sayfalar akıp gidiyor.
Bazı masallarda sevginin güzelliğini, hırsın kötü bir şey olduğunu da tadacaksınız. Kral ve kraliçenin olduğu masallarda hırs öne çıkan bir unsur.
Moğolluların coğrafi koşullarda yaşamlarını nasıl devam ettirdiklerine de tanık oluyorsunuz. Aynı zamanda aile yapısı hakkında da bilgi alıyorsunuz.
Bu masalların günümüze kadar gelip okuyucuya sunulması da çok güzel olmuş. Bu sayede geçmişte anlatılan masallar günümüzde de tekrardan okunabilecek.
Eğer masal okumaktan hoşlanıyorsanız bu kitaba bakabilirsiniz.