Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık. Gogol'un Palto'su bir çok esere ilham vermiştir. Örneğin hepimizin severek okuduğu Kürk Mantolu Madonna. Başkahramanı olan Raif Efendi'nın yaşayışı, ezikliği, iş yerindeki arkadaşlarının alaylarıyla maruz kalışıyla Palto'daki başkahramanımız Akakiy Akakiyeviç'i bir hayli andırır.
Akakiy Akakiyeviç sıradan bir insan denilecek biridir. İş arkadaşlarının her zaman dalga geçtiği biridir. O sıradan bir memurdur ve yazıları düzeltmekten başka bir şey yapmayan biri olarak görülür. Günlerden bir gün, Palto'sunun bir yerlerinin söküldüğünü fark eder. Terzisine giderek Paltosunu gösterir ve terzisi de yeni palto almasını bunu onun için yapabileceğini söyler. Fakat onun parası yoktur ve Palto'yu alması için bir çok şeyden kısması gerekir. Ve mecburen Palto alması gerektiği için para biriktirmeye başlar. Artık hayatı Palto olmuştur. Palto'nun kumaşı nasıl olacak şekli nasıl olacak hep bunları düşünür oldu. Artık yazı yazmak ona eskisi gibi heyecan vermiyordur. Artık Palto'su olmuştur ve giydiğinde o kendini başka biri gibi hissetmiştir. O kadar güzel olmuştur ki yürürken kendini başka biri gibi hissetmiştir. İş yerine geldiğinde iş arkadaşları şoka girmiştir ve Palto'sunun güzelliğinden bahsetmişlerdir. İş arkadaşlarının verdiği davetten dönerken Palto'su çalınmıştır. O da Palto'sunu bulmak için her yere başvurur fakat kimse ona yardım etmez. Özellikle de Mühim Adam. Ona bağırarak yardım etmeyeceğini söylemiştir. Odasından kovmuştur. O da mecburen eski Palto'sunu giymiştir. Fakat artık havalar soğuktur eski Palto'su onu hasta etmiştir. Ve hastalıktan ölmüştür. Davasının kimsenin sahip çıkmadığı, iş arkadaşlarının alay ettiği ve sıradan hayatına renk katan Palto'su hayatına girmiş, hayatını renklendirmiştir. Bir hiç uğruna bu dünyadan sessizce göçüp gitti. O öldükten sonra şehirde hayalet olduğunu söyleyen bir çok kişi vardır. Ve en sonunda Akakiy Akakiyeviç'in hayaleti, Mühim Adam'ın Palto'sunu alarak oradan uzaklaşır.
"Artık öyle bir noktaya geldik ki, insanlar şahıslarına yöneltilen bir suçlamayı, mensubu oldukları topluluğun tümüne yöneltilen bir saldırı olarak değerlendiriyor."
"Ne de olsa insan ruhunun derinlerine gizlice süzülüp, neler düşündüğünü öğrenmek olası değil."
"Herkes amirlerine özeniyor,herkes birbirine amirlik yapıyor."
"Asıl senin paltondu aradığım: benimki çalındığında parmağını bile kıpırdatmadın, yardım istedim diye bana demediğini bırakmadın! Bu yüzden şimdi bana kendi paltonu vereceksin! dedl."