"Tanrım, aşkın derdiyle içli dışlı eyle beni. Bir an olsun aşktan ayrı bırakma canımı."
Roman, Kanuni Sultan Süleyman döneminden başlayıp Tanzimat dönemine kadar geçen dört yüz elli yıllık serüveni, romanda olan herhangi bir karakter değil de L&M kitabının kendi anlatmasıyla eser ilerlemektedir. O döneme ait birçok şeyi ve divan edebiyatını yakından tanıyabiliyorsunuz.
Fuzuli’ye bir kitapçının verdiği sır ile birlikte,Fuzuli’den yüksek kademelerden gelen Leyla ile Mecnun ( L&M ) adlı hikayeyi tekrardan yorumlaması istenir. Fuzuli yazmaya başlıyor ve bu kitapta hem sırrı şifreliyor sır 7 beyitin içindedir, hem de kendinden sonsuza kadar bahsettirecek bir şaheser yazıyor.Fuzuli eseri yazarken artık olayları kitap anlatır,kahramanımız kitap oluyor,aşığımız kitap oluyor.Bu kitabın da kendisi Kays (Mecnun)’dur. Amacı sakladığı şifre ile Leyla'sını bulmaktır.
Sakladığı şifre kitapçının verdiği BUAM (Babil Uzay Araştırmaları Merkezi) sırrıdır. Bu sır medeniyeti yüceltecek bir çok bilimsel bilginin olduğu bir kapının anahtarı olmasının yanında büyük bir hazinenin de anahtarıdır ve Fuzuli’nin kitapta sakladığı bu şifreyi iyi ve kötü bir çok kimse edinmeye çalışmaktadır.İyiler BC adındaki bir örgüt,kötüler ise hazine avcılarıdır.Kitap hediye olarak İstanbul’da Osmanlı sarayına gidiyor ve L&M ‘ye şan şöhret katıyor.
Fakat Osmanlı sarayından bir cariye tarafından kaçırılan eser, herkesin eline geçmesini kolaylaştırır.
Sonunda 7 beyitte bulunan sırları çözerler ve tam istediklerini elde edecekken bir anda o bilgiler bir bombadan dolayı havaya uçar ve o sır karanlıklara gömülür.
Mecnun ise Leyla'sına kavuşamadan bir müzenin içinde tıkılı kalır.
Eser sayesinde divan edebiyatının derinliklerine iniyorsunuz.
""Aşk" sözcüğü zaten sözlükte sarmaşık demekmiş. Bir sarmaşık çınarları, servileri nasıl sarıp sarmalarsa aşk da öyle sarıp sarmalarmış çınar gibi yiğitleri, servi boylu dilberleri ve her sarmaşık sardığı ağacı kuruturmuş sonunda, dıştan yemyeşil ve güzel gösterirmiş ama içten içe kurutur, çürütür, çökertirmiş."