Rabindranath Tagore Gitanjali (İlahiler)

21:57:00

Bir anda okunup rafa kaldırılan kitaplardan birisi değil bu kitap. İçerisinde bulunan her ilahi kısa olsa da anlam olarak derinliğe sahip.

Eşi ve iki çocuğunu kaybettiği dönemde yazmış Gitanjali'yi. Manevi olarak zorlu zamanında Allah'ın aşkına sığınmış. Özlem, ilahi aşk ve kavuşma temasını en ince detayına kadar yer vermiş ilahilerde.

"Bir an süren bir şimşek parıltısı nazarlarımda daha derin bir karanlık açar ve kalbim, gecenin musikisi ile beni çağırdığı yolu, bulmaya uğraşır."

Ayrılık, acı ve ölüm temaları da bu ilahilerden nasibini almıştır. Özellikle ayrılık konusunu yaşadığı olay ile örtüştürtüldüğünde buram buram satırlarda hissedeceksiniz.

"Bütün dünyaya yayılan ve uçsuz bucaksız semada sayısız şekiller meydana getiren şey, ayrılış ıztırabıdır.
Bütün gece yıldızdan yıldıza susarak bakan ve temmuzun yağmurlu karanlığında hışırdayan yapraklarda lirikleşen şey, bu ayrılış kederidir.
İnsan yuvalarında, aşk ve arzulara, ıstırap ve neşeye doğru derinleşen şey, bu yayılan acıdır ve benim "Şair"imin kalbinden şarkılara doğru daima eriyip akan şey, yine budur."

İlahilerde dikkatimi çeken bir durumsa yazarın akıştan yani zamanın geçip gitmesinden bahsetmesi oldu.

"Her şey sürüklenir, durmak bilmez, arkasına bakmaz, hiçbir kuvvet onlara mani olamaz, onlar hep sürüklenir.
Bu süratli musikiye ayak uyduran mevsimler raks ederek gelip geçerler- her an dağılan, ayrılan ve ölen renkler, ahenkler ve kokular bol bir neşeyle, tükenmeyen çağlayanlar halinde akar."

103 tane kısa ilahi olan bu kitabı sakin bir zamanınızda ve yazarın yaşadıklarını düşünerek okumanızı isterim. Yazar aynı zamanda 1913'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık bulunmuştur. 

"Bütün neşeler benim son şarkımda birleşsin- neşe ki, dünyayı akıllara şaşkınlık veren bir çayır bolluğuyla kaplar."



You Might Also Like

1 yorum

  1. İlahiler derin ve anlamlı görünüyorlar. 103 tane kısa ilahi, okuması da kolay olur sanırım...
    Zamanın geçip gitmesi ile ilgili olan bölümleri çok sevdim.
    Bu arada ben de BCP Blog Canlandırma Projesine gruba dahil oldum :)

    YanıtlaSil