Hayal ve zamanın arasına sıkıştırdığımız hayat..
Doğumun ve ölümün iç içe olduğu hayat..
Peki biz bu hayatın neresindeyiz? İşte Çağla Çinili hayatın içindeki kız çocukları ve kadınları anlatmış öykülerinde. Öyküler, bağımsız gibi dursalar da bazı öyküleri okurken karşınıza çıkan bir cümle veya isim ile önceki öykünün ayak seslerini takip edeceksiniz. Bu durum benim çok hoşuma gitti. Hayatın bütünlüğünü ve bağlantılı olduğunu hatırlattı bana.
"Unutma, neyin rüya olduğuna sadece sen karar verirsin. Kimsenin sana neyin gerçek olduğunu söylemesine izin verme. Hayal et ve gerçekleştir."
Kadınların ve kız çocuklarının sesli veya sessiz çığlıklarını duyacaksınız öykülerde. Hepsi bildiğimiz, gördüğümüz ve işittiğimiz kişiler. Aile ve toplumun "kadın" ve "kız çocuk" hakkındaki düşüncelerini aktararak insanın içindeki doğruyu, ışığı ve gücü keşfetmesini istemiş. Kısacası kendisini yeni baştan -yeniden- doğurmasını...
"Sorularıma cevap vermekten sıkılanlar bence kitap okumayı sevmeyen insanlar ve cevabı bilmedikleri için ya kabalık yapıyorlar ya da beni duymamış gibi deli deli koşturuyorlar."
Yazar, avukat olduğu için yaşadığı ve gördüklerini de aktarmış öykülerine. İyi bir gözlemci olduğunu içimizde yaşayan karakterleri öykülerinde yazarak göstermiş bana göre. Kadınların aile ve ikili ilişkilerindeki diyalogları, "Anlamaz o." denilen her şeyi anlayan ve gören kız çocuklarını, geçmişte yaşanılan olayların şu andaki etkisine tanık olacaksınız.
"Hatta zaten mutluluk, sonu olmayan bir şeydi ve sonu olmayan şeyleri sonsuza kadar kimse yazamazdı."
Öykülerin içerisindeki kız çocuklarının ve kadınların hayatını anlatarak kendi hayatınızı hayalleriniz ile yeniden inşa etmenizi istiyor yazar. Öykülerdeki tanıdık simalar sizi kendi yaşamınızı ve ilişkilerinizi düşündürecek. Peki siz yeniden doğmaya ve hayatınızda hayallerinize yer açmak istemez misiniz?
Öykü türündeki kitaplardan hoşlanıyorsanız mutlaka bu kitaba bakabilirsiniz.