The Intouchables (Can Dostum)

12:33:00

Günümüzde çoğu insanın hayatlarında uyguladıkları bir durum ön yargı. Bir kişiyi tanımadan önce o kişiyi geçmişi ile yargılayarak o kişi hakkında bilgi sahibi olduğunu sanırlar. Aslında o kişiyi tanımıyorlar bile. Belki de tanıyınca seveceği biri ama ön yargı ile o kişiyi tanımak istemiyor.


Bahsedeceğim film ise ön yargıdan sıyrılmış bir adamın hayatının nasıl değiştiğinin en büyük kanıtı. Bir kişiyi geçmişi ile değil o anda sizin karşınıza nasıl çıkıyorsa onu öyle tanımamız gerektiğinin en büyük kanıtı bu film. Filmi kanıt olarak görmemin nedeni filmin biyografi türünde olması. İzlediğiniz filminde yaşananların gerçekte yaşanmış olması bana göre izleyicilerin kalbine dokunmuştur. Benim de kalbime dokundu.



Filmin konusuna gelecek olursam;
zengin aristokrat Philippe, geçirdiği kazadan sonra felç kalır. Bu yüzden de ona bakacak birini işe alması gerekmektedir. İş görüşmesi yapılırken geçimini sağlamak için Driss ( cezaevinden yeni çıkmıştır.)  birkaç kağıt imzalatmak için bu görüşmeye girer. Ancak onun da tahmin edemeyeceği şekilde Philippe onu işe almaya karar verir.

İşe aldığı kişinin cezaevinden yeni çıkmış serseri görünüşlü biri olduğu için herkes tepki gösterir. Bu iş için uygun olmadığını söyleyip dururlar. Ancak Philippe ona inanır ve onu ön yargılarından sıyrılmış olarak tanımaya başlar. İşte filmin üzerinde durmamız gereken noktalardan biri budur. Driss'i kalıplaştırmadan ona bir özellik vermeden onu tanımak ister. Ön yargılarından sıyrıldığı için de onun kalbine dokunur. Tabi ki Philippe de onun kalbine dokunmuştur çünkü onu hep yargılamış insanlarla bir arada olmuş ve kimse ona gerçek sevgiyi göstermemiştir. Bir araya gelmeyeceği düşünülen iki kişinin başlayan dostluklarına şahit oluyoruz bu filmde.




Filmin yönetmenliğini Olivier Nakache ve  Eric Toledano yapmıştır. Başrol oyuncuları ise;  Omar Sy (Driss) ve  François Cluzet (Philippe) dir. Usta oyunculukları sayesinde filmin vermek istediği mesaj seyirciye ulaşmıştır. Film 2011 yapımıdır.



Filmin gerçek bir hikayeden esinlenerek yapıldığından bahsetmiştim. İşte o gerçek hikaye:

 "Philippe Pozzo Di Borgo kökleri 1764'e kadar dayanan Pozzo Di Borgo aristokratlarının 5. nesil temsilcisi ve ailesinin politikacı olmayan ilk temsilcisidir. Kendisi 5. Pozzo Di Borgo dükü olarak anılmaktadır. Ailesi geçmişte devlete büyük hizmetler etmiş, Fransa'da özellikle Paris'te hatırı sayılır mülkleri olan Ferdinand II. ve Napoléon I. gibi Fransız tarihinin etkili figürleriyle yakın ilişkileri olan bir soylular grubudur.


 Masallarda olduğu gibi bildiğiniz 300-350 yıllık şatosunda Paris'te ikamet etmekte olan bir iş adamıdır Philippe. Hayattan zevk almayı, adrenalini, hızı, ekstrem sporları seven Philippe Col De Saisies bölgesinde 1993 yılında bir yamaç paraşütü macerasının elim bir kazayla sonuçlanması sonucu boynundan aşağısı felçli olarak kalır. Bu olaydan üç yıl sonra ise çok sevdiği eşini kaybeder.
Bu olayların etkisiyle ağır bir depresyon geçiren ve durumundan ötürü çok istediği intiharı bile edemeyen Philippe'in karşısına bakıcı adayı olarak 1996 yılında filmde Driss adıyla Omar Sy tarafından canlandırılan Cezayir asıllı Abdel Yasmin Sellou çıkar. İşin tuhafı Abdel oraya işe girmek için değil devletten aldığı işsizlik maaşının kesilmemesini sağlamak için başvuru kağıdına red mührü vurulması için gitmiştir. Kendisi vurdumduymaz, hapishane geçmişi olan vagabon bir banliyö serserisidir.
Abdel'i Philippe için farklı kılan şey kendisinin kural tanımaz oluşu ve araya mesafeler koyan prosedürlerden bihaber biçimde ona sanki ev arkadaşı, abisi gibi davranması olmuştur. Abdel kendisinin yanında yaklaşık 10 yıl kalmış; üzüldüğünde onunla gezip tozmuş, yaşıtı gibi şakalar yapmış onunla çalışmaktan ziyade parayı vs. önemsemeden bildiğiniz beraber yaşamıştır.
Philippe, Abdel ve yaşadıkları hakkında Le Second Souffle adında bir anı kitabı da yazmış ve tüm içtenliğiyle arasında dağlar kadar fark olan bu insanla kurduğu dostluk ve onun kendisi girdiği çıkmazdan nasıl kurtardığı hakkında çıkarımlarda bulunmuştur. Abdel'e taktığı lakap Le Diable Gardiendir, Yazdığı kitabın film sonrası ikinci derlemesinde de adını bu şekilde değiştirmiş ve o basımı tamamen ona ithaf etmiştir.

Şu anda Abdel'in tavsiyesiyle bağlantıya geçtiği eşiyle evlenip 2 çocuk sahibi olmuştur ve Fas'ın Suvayr kentinde bir malikanede yaşamaktadır. Fransa-Fas arası gidip gelmektedir. Abdel de onun yardımlarıyla bir şirket kurmuş ve evlenip üç çocuk sahibi bir adam olmuştur."



IMDb puanı: 8.6
Benim puanım: 9.7
Keyifli seyirler. :)

You Might Also Like

0 yorum