Orhan Veli La Fontaine'in Masalları

13:54:00

La Fontaine, on yedinci yüzyılda yaşamış ünlü fransız masal şairidir. O bir kısmı eskiden de bilinen hayvan öykülerini masallaştırarak kendi eserlerini yaratmıştır. Bununla ilgili kendisi, “Taklit ettim ama esir olmadan” demiştir. Gene kendisinin dediği gibi masallarında “insan eğitimi için hayvanları kullanmış“‘tır.

Doğada bulunan her canlıya insanlarda bulunan özellikleri vererek onları kişileştirir. Burada hayvanları sembol olarak kullanır. Örneğin; tilki kurnazdır, karınca çalışkan, ağustos böceği ise tembeldir.

Öğüdün olay içinde sindirilerek okuyucuya sunulmasından yanadır.Bir öğüt bir anda söylenmemelidir. O zaman öğüdün sihri kaçar.

Masallarının çoğunda doğa manzaraları ile olayı anlatmayı seçmiştir. Doğa manzarası ile insan ilişkisini inceleyerek masallarına yön vermiştir. Bu yön verişte kullandığı hayvanlar ve doğanın değişen dış görünüşü onun kendini anlatış biçimidir.

Masallarındaki kişilerini genellikle hayvanlar arasından seçse de bazen insanları, hele de köylüleri masallarının içine serpiştirir.Sık sık bahsettiği hayvanlar aslan, kurt, tilki, eşek, horozdur.

La Fontaine'in yapmak istediği ise "Kötüyü yererek iyinin ne olduğunu göstermektir.

Orhan Veli'nin çevirisi ile okudum La Fontaine'in  Masallarını. Kitabın içinde 51 masal yer alıyor ve Dağıstan Çetinkaya'nın resimleri ile masalların dünyasına yolculuk yapıyorsunuz.

"Ayrıca her masal, çok derin manalı, düşündürücü bir ahlak, ibret ve hayat dersi de taşımaktadır. Bunların her biri üzerinde çocukları konuştura tartıştıra gizledikleri "Kıssadan hisse"yi kendilerine buldurarak, bütün hayatları boyunca unutamayacakları, daima kulaklarında küpe kalacak bir takım hayat düstürları edinmeleri sağlanabilir. Kısacası, La Fontaine'in masalları, her bakımdan birer tükenmez hazinedir. Onlardan öğretmenlerimizin, çocuklarımızın yararına gereği gibi faydalanacaklarına inanıyoruz." Vedat Nedim Tor

"Eserlerinde, hayvanlar yardımıyla, insanların kusurlarını, zayıf taraflarını göstermiş. masalların çoğu Aesopus adlı eski bir Yunan hikayecisinin masallarından alınmış. Yalnız bunlara ne masal demek doğru, ne de hikaye. Fransızlar fable diyorlar." Orhan Veli Kanık

Bu eseri her yaştan insanın okuması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü içinde bulunan öğütler sayesinde bu kitaptan herkes kendine ders çıkarabilir.

"Herkese saygı göstermeli elden geldikçe,
Umulmadık kimselerden fayda görür insan.
İşte bu gerçeği anlatan iki hikaye,
Daha nice bin hikaye arasından:" Arslanla Fare

"Dost deyip çıkıyoruz her rastladığımıza,
Bu adı herkese veririz ama,
Dost ne kadar az bulunur gerçekte!"  Sokrates'in Sözü




Kitaba puanım: 10/10
Keyifle okumalar.

You Might Also Like

2 yorum

  1. Beydeba - Kelile Ve Dimne kitabı da bu tür ders verici hikayelerle dolu :)

    YanıtlaSil