La La Land (Aşıklar Şehri)

17:52:00

Müzikal tarzında filmler izlemeyi seviyorsanız işte o türden olan filmlerden biri ile karşınızdayım. "Hayallerinizin peşinden gitmek mi yoksa aşkın peşinden gitmek mi?" sorusuna cevap arayacağımız bir film kendisi.




Bir çok ödülün sahibi olan bu filmi(IMDb'den de iyi puan alması ile izlemeye karar verdim.) İlk başta aldığı ödüllerden bahsedip daha sonra da filmin konusundan bahsetmek istedim.

2017 yılında Oscar Ödüllerinde (89.düzenlendi.) 6 dalda ödül almıştır. 
Bunlar:
-En İyi Yönetmen
-En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stone 
-En İyi Sinematografi
-En İyi Orjinal Film Müziği
-En İyi Şarkı: "City of Stars"
-En İyi Prodüksiyon Tasarımı




İşte bu ödüllerden sonra ben de izlemeye karar verdim. İlk başta şunu söylemem lazım film eğer müzikal filmleri izlemeyi sevmiyorsanız bile sizi kendine çekiyor. Bana göre bunu başarmak zordur. Çünkü çoğu kişi sevmediği türde film izlemek istemez. Ama bu filmi müzikal filmi sevmeyen kişiler bile severek izleyebilir. Bunu yönetmenin ve oyuncuların başarısı olarak görüyorum. Zaten en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu ödüllerinin de sahibi.


Filmin konusuna gelecek olursak; Los Angeles'ın masalsı büyüsünde hayallerinin peşinde olan Mia ve Sebastian'ın yolları trafikte kesişir. (Bu sahnelerde geriye dönüşler yapılarak ikisinin hayatlarından kesitler verilmesi filmin büyüsünü artırmış.)

İkisi de hayallerini gerçekleştirmek için ellerinden geleni yapmaktadır. Tabi hayat onların yollarını keşiştirdiğinde hayatları eskisi gibi olmayacaktır.

Sebastian gelenekseksel jazzın kolonlardan yükseldiği bir kulüp açma hayalinde (çünkü jazz müziği eskisi gibi dinlenmemektedir.), Mia ise kafesinde çalıştığı film platosunda kendine uygun tüm oyunculuk seçmelerine katılarak bir rol kapma telaşındadır. (Çocukluğundan beri hayali oyuncu olmaktır.)



Peki Jazz müziği nasıl ortaya çıkmıştır ?

"Caz (Jazz) müziği her ne kadar 1880' lerde New Orleans'ta gelişmeye başladıysa da aslen kökeni Afrika' dır. Sömürgenin yaygın olduğu dönemlerde Amerika'ya getirilen siyahlar buraya kendi kültürel müziklerini de getirmişlerdir. Burada köle olarak çalışırken tarlalarda söyledikleri şarkılar cazın temeli olmuş ve 1920'lerin başında New York, Los Angeles ve Chicago'da yapılan kayıtlarla son şeklini aldı. O zamanlar birçok değişik akım cazın ortaya çıkışında yol gösterici olmuştur. Bunlardan biri melodilerin ve akorların eşliğinde simgesel olarak özgürlüğe kavuşma çabalarıydı. Bu akım bugün doğaçlama olarak tanımladığımız olaya liderlik etmiştir. Bir diğeri ise, siyahi Amerikalıların yarattığı blues ve ragtime gibi müzik türleriydi. 

Caz müziğinin neden ve nasıl Amerika'da ortaya çıktığını ve bu kadar farklı türde müziğin nasıl bir araya geldiğini anlayabilmek için, Afrikalıların kölelik Amerika'sındaki yaşamlarına göz atmamız gerekir. Afrikalı köleler Amerika'ya getirildikleri zaman yanlarına müzik aletlerini almalarına izin verilmemişti. Ama onlar müzikal zevklerini ve geleneklerini yanlarına almışlardı. Afrikalıların yüzyıllar önce yaptığı bu hareket, Avrupa müziğinin neden Afrika kökenli Amerikalılar tarafından çalındığında daha farklı duyulduğunu biraz da olsa anlamamıza yardımcı olabilir. Örneğin bazı köleler Avrupa kökenli kilise müziklerini, yöresel müzikleri ve dans müziklerini kendi müzik zevk ve geleneklerine uyacak şekilde değiştirdiler. Onların çocukları da atalarının müzikteki bu davalarının peşinden gittiler. Böylelikle bu müziksel tercih nesilden nesile devam etti. "


İşte Jazz müziği popülerliğini yitirmeye başlaması Sebatian'ın bu hayalinin oluşmasındaki ana sebeptir. (Filmde o kadar güzel müzikler vardı ki dinlerken kulaklarımın pası silindi. ) Fakat aşkları ve hayalleri istedikleri gibi gitmemektedir. Hayatın kusurları ile masalsı aşk arasındaki savaşı kimin kazanacağını izliyoruz aslında. Ben en çok filmin sonunda iki olasılığın karşılaştırılmasının yapılmasını çok beğendim. Eğer sonu bu şekilde olmasaydı belki bu kadar ödülün sahibi olmayabilirdi.


Film 2016 yılında çekilmiştir. Yönetmenliğini Damien Chazelle'in yaptığı filmin başrollerini Emma Stone, Ryan Gosling paylaşmaktadır. Müzikallerde öenmli olan kadın ve erkek oyuncusunun sesinin uyumudur. Bu filmdeki müziklerin ruhunuzu harekete geçireceğine eminim. Bu durum seslerin uyumu sayesinde oluşuyor.


IMDb puanı: 8.1
Benim puanım: 8.0
Keyifli seyirler. :)

You Might Also Like

0 yorum