Akilah Azra Kohen Çi

20:03:00

Fi-Çi-Pi kitap serisinin ikinci kitabı olan Çi ile karşınızdayım. Bu kitabı okumadan önce Fi'yi okuyup karakterleri tanımanız gerekiyor. (Bazı serilere ikinci kitaptan başlasanız da sorun olmazken bu kitapta kesinlikle boşluk oluşacağına eminim. Bu yüzden ilk Fi kitabını okumanızı tavsiye ederim.)

Bu kitapta artık ana karakterlerimizi iyice tanımaya başlıyoruz. Can Manay'ın takıntılarına, Duru'nun hırslarına, Özge'nin cesaretine, Bilge'nin kendini tanımaya başlamasına, Sadık'ın kendini kontrol etmeye çalışmasına, Ada'nın kıskançlık ateşinde yok olmasına ve Göksel'in karşılıksız sevginin gücüne şahit oluyorsunuz.

Kitabı okurken kendimi Ada'ya sinirlenirken buldum. Kendi hayatını eline almadığı için sinirlendim. Göksel'e olan davranışlarından dolayı kızdım. Duru'ya sorunlarından kaçtığı için sinirlendim. Can Manay'ın ruhsal halini ilk kitapta hissettiğim için (takıntıları, istekleri gibi) ona hayranlık duymuyordum. Bu yüzden takıntılarını okurken belliydi dedim. Deniz'in kendini acılar ile yenilemesi ve o acılar ile yeniden doğmasını sağlıyor bence. (Bunu Pi kitabın da daha net anlayacağım.) Özge'nin amaçları için her şeyi yapabildiğini görmek (hatta sistemi yenmek istemesi) işte bu seriyi bana göre önemli kılan karakter olmasını sağladı. Bilge'nin ise kendini tanımaya çalışmasını okudum bu kitapta.

Kitap karakterlerin kendini tanımasını ve geliştirmesini bize anlatırken aslında karakterlerin arkasında duran ve okuyucuya bağıran sistem eleştirisini anlatmak istemiş yazar. Sistemi eleştirerek karakterlere hayat vermiş. Sistemin oluşması ve korunması ile karakterlere yön vererek onların hayatı ile birleştirmiş sistemi.

Çürük sistemi eleştirirken kitabın yazıldığı yıla baktığımda (2014 yılında Çi kitabı basılmış.) Türkiye'de yaşanan olayları kendi üslübü ile anlatmış. Halkın sistemin bir noktadan sonra çökmesini istemesi ama bunu televizyonlarda yayımlamaması bu yüzden ne kadar az duyulursa o kadar iyi düşüncesi ile sistemin çalışmaya devam etmesini anlatmış. 

Çi kitabı serinin gelişme bölümünü oluşturuyor. fi ile tanıdığımız karakteri Çi ile derinlemesine incelememizi ve amaçlarını anlamamızı sağlamış yazar. Bunu yaparken de günümüz sistemini, toplumun at gözlülüğünü ve çıkar ilişkilerinin sonuçlarını anlamamızı sağlamak istemiş.

Gelelim Çi'nin anlamına:


Çi veya Japoncadaki söylenişiyle Ki ; geleneksel Çin kültürü ve tıbbının temel kavramlarından biridir. Çi'nin mevcut olan her şeyde yer alan "hayat gücü" veya "spiritüel enerji" olduğuna inanılmaktadır. Genellikle "hava" veya "nefes" olarak yabancı dillere aktarılan bu terimin aslında tam bir karşılığı yoktur. Çince'de Çi'yi gösteren ideogram formu 氣 şeklindedir.
Metafizik bir enerji tipi olarak Çi ve benzeri felsefi kavramlara dair ilki referanslar özellikle Asya'da pek çok inanç sisteminde yer almaktadır. Çin düşüncesinin en eski kayıtlarında çi kavramı ile ilgili ifadeler geçmektedir. Çin mitolojisinin önemli ilk dönem figürlerinden biri olan Huang Di veya Sarı İmparator, geleneksel Çin tıbbı olarak bilinen bu kültürü bir araya getirip, formalize eden kişidir.

Eğer Fi-Çi-Pi serisini okumak istiyorsanız ben okumanızı öneririm. Ancak seriyi 16 yaş ve üzerinde olan kişilerin okumasını tavsiye ederim. (Zaten yazar da bunu söylemiştir.)

''Hayat harekete geçen herkesi varması gereken yere götürür.''

"Düşünecek ne vardı ki! Kötülük karşısında yapılabilecek iki şey vardı. Birincisi uzaklaşmak ki bu en ilkeliydi, ikincisi savaşmak ki bu en zoruydu."

"Bilgiyi bilgeliğe çevirmeleri için çocuklara yol gösterelim."

"Yaratılışımızın bir nedeni olmalı,değil mi ? Buraya yeyip,içip,sıçmak için gelmedik yalnızca.Bizi rahatsız eden şeyleri değiştirmek için çaba göstermezsek nefret ettiğimiz bir dünya da yaşarken buluruz kendimizi ; sürekli kafamızı diğer tarafa çevirirsek ,bir gün kafamızı nereye çevirirsek çevirelim karşımızda aynı rahatsız edici manzarayı görürüz."

"Hayatın ruhumuza yaşattığı acılar olmasa da biz,biz olamayız,olgunlaşamayız. Çünkü acı hisseden kişiden bir şey doğar:İntikam ya da anlayış.Kendine acıyanlar intikamı seçerler ve sonunda intikamını almaya çalıştıklara şeye dönüşürler. Haksızlığa uğradığı için intikam peşinde koşan biri haksızlığa uğratır. Anlamayı seçenlerse olgunlaşırlar. Bırakın hayat sizinle uğraşsın, acıtsın. İntikama düşmeyin, anlayın, anlayın ki öğretsin, değiştirsin. Bırakın hayat sizi kendinizle tanıştırsın."

''Hayat ona çok güçlülerin nasıl bir darbede yenildiğini ve çok güçsüz gözükenlerin darbelere yıllarca nasıl dayanabildiğini göstermişti.Asıl önemli olan darbe almak değil,alınan darbeye rağmen hep ayağa kalkabilmektir.''

"Önemli olan zorluklar değildir, zorluklara rağmen değerleri korumaktır."

Not: Fi kitabı ile ilgili yaptığım yorumu okumak isterseniz linkini aşağıya bırakıyorum.

https://fuldenufacik.blogspot.com.tr/2017/10/azra-kohen-fi.html
Kitaba puanım: 10/10
Keyifle okumalar. 



You Might Also Like

0 yorum