Annemler Tatilde (O Ano em Que Meus Pais Saíram de Férias)

17:54:00

Bu sefer de rotamızı Brezilya'ya çeviriyoruz. 1964 yılında Brezilya'da gerçekleşen darbeden sonra bu darbenin gölgesinde yaşayan 1970 yılı Brezilya'sında San Paulo şehrinde  bir Yahudi mahallesine gidiyoruz.





Peki bu 1964 yılındaki darbe neden oldu? 

1961 yılında Quadros istifa ettiğinde, dönemin başkan yardımcısı Goulart’ın o zaman yürürlükte bulunan anayasaya göre yeni başkan olması gerekiyordu. Ancak o dönemde kendisi Çin Halk Cumhuriyeti’nde diplomatik bir ziyaretteydi. Aynı zamanda da ılımlı bir milliyetçi olan Goulart sağ kanat militanlarınca komünist olmakla suçlanmaktaydı. Sağ kanatta Tancredo Neves’in başını çektiği grupla yapılan uzun müzakereler sonucunda başkanlık sistemi yerine parlamenter sistemin kurulması kararı verilmiş, bu yeni sistemde devletin başı Goulart olurken, Neves ise başbakan olmuştur. Ancak Goulart daha sonra yapılacak olan kendi açısından başarılı bir referandumdan sonra başkanlık sistemini tekrar sağlamış ve tüm başkanlık yetkileriyle beraber devletin başına geçmeyi sonunda başarmıştır.
Birçok hükümette görev alan Goulart Vargas yönetiminde de çeşitli bakanlık görevlerinde bulunmuş ve 1964 yılında uzun soluklu darbe yönetimi öncesinde devlet başkanı seçilmiştir. Kendisi 2003 yılında  Luiz Inácio Lula da Silva devlet başkanlığını alana değin ülkenin başına gelen son sol görüşlü devlet başkanı olarak bilinir.
Goulart döneminde Amerika Küba devriminin hüsranıyla, bu devrimi dışlamayan Brezilya yönetimine de gücenmiş, aynı zamanda kuzey doğudaki fakir köy halklarının da organize olmasından da korkmaktaydı. Bu yüzden Amerika bölge hükümetlerine milyonlarca dolarlık yardımlarda bulunmuştu.
 Başkanlığı sırasında elit kesimlerin aksine fakir kesimlere yönelik atılımlarda bulunması, yabancı şirketlerin ülkedeki kar transferlerini kısıtlayan yasalar çıkarması ve komünist ülkelerle yakın ilişkilerde olması Amerika’nın ve ülkenin sağ kesiminin öfkesini çekmesine neden olmuştur. Yüksek enflasyon ve ülkenin fakir ve geniş kesiminde ortaya çıkmış olan huzursuzluk, akabinde yükselmeye başlayan işçi hareketleri ve bunların sol /komünist partilerce yönetilip bir halk hareketi ve sol karakterli bir devrim getirebilme korkusu Amerikan destekli bir devrimle 1964 yılında Joao Goulart’ı devirdi ve bu devrimle gelen askeri cunta yönetimi 1985 yılında kadar tam 21 sene boyunca ülkenin yönetimi görevini yürüttü.
İşte bu askeri yönetiminin ardında Brezilya'lıları ilgilendiren bir konu da o yılki Dünya Kupası'ydı. 10 yaşındaki Mauro için de hayat futbol ve Dünya Kupası iken bir anda ailesinin onu dedesine bırakacağını söylemesiyle kendisini San Paulo'daki Yahudi mahallesinde bulur. 




Siyasi suçlu olarak polis tarafından aranan Bia ve Daniel (Mauro'nun annesi ve babası) Mauro'ya tatile çıkacaklarını söyleyerek onu dedesine bırakmışlardır.  Fakat Mauro’nun dedesi, torununun kendisini görmeye geldiği gün ölür. Anne babasının tatile gittiğini düşünen Mauro, Yahudi mahallesinde yer alan dedesinin evinde ve dedesinin komşusunun yanında yaşamaya başlar. 



Babasının ailesinin Yahudi olmasına rağmen, kendi gelenekleri hakkında hiçbir şey bilmemektedir. Kısa sürede komşular tarafından sevilen Mauro, bir yandan heyecanla ailesinden haber beklerken, diğer yandan da bu yeni ve sıcak dünyanın insanlarına uyum sağlamaya çalışır. Ülkenin baskıcı askeri yönetiminin yansımaları, politikayla ilgilenmeyen Yahudi mahallesi sakinlerini de Mauro nedeniyle etkilemeye başlar.



Mauro'nun yaşadıklarını bir çocuğun gözünden izlerken kendinizi insan ilişkisinin sıcak olduğu bu sevimli mahallede buluyorsunuz. Siyasetin ve futbolun iç içe harmanlandığı bu film, Mauro'nun o 10 yaşındaki saflığı ile onunla yolculuk yapıyorsunuz.

Annemler Tatilde Resimleri


2006 yılı yapımı filmin başrol oyuncuları ise; Simone Spoladore Caio Blat Daniela Piepszyk Michel Joelsas Germano Haiut 'dır. Filmin yönetmeni de Cao Hamburger.


Annemler Tatilde Resimleri

IMBd puanı: 7.4
Benim puanım da 9.0 
Keyifli Seyirler. :)


You Might Also Like

0 yorum