Jules Verne Balonla 5 Hafta

17:14:00

Jules Verne deyince benim aklıma 80 Günde Devri Alem adlı eseri gelir. Aslında eserini okumadım fakat filmini izlediğimde kitabı filmden de güzeldir diye düşünmüşümdür.

Daha sonra lisedeyken Dünya'nın Merkezine Yolculuk adlı eserini incelemiştik. Ben de artık bir kitabını alayım da okuyayım diye almıştım Balonla 5 Hafta kitabını. Aldığım zaman ilk yazdığı eser olduğunu bilmiyordum. Araştırma yaparken öğrendim.

Eğer Bilim-Kurgu tarzı kitaplardan hoşlanıyorsanız veya bu tarz kitaplar okumadıysanız bence başlangıç niteliğinde olup bu tarz kitaplar okumayı sevenlerin de hoşuna gidecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Paris’in kütüphanelerinde jeoloji, mühendislik ve astronomi okunarak geçirilen uzun saatlerden sonra, Jules Verne ilk kitabı Balonla Beş Hafta’yı yayımladı. Jules Verne hem zengin bir hayal gücüne hem de müthiş bir öngörüye sahipti. Geleceği şaşılacak bir kesinlikle görmüştü. Kitaplarını yazmadan önce evinde fizik deneyleri yaptığı söylenir. Kitaplarını derin araştırmalar yaparak yazmıştır. Hayal gücünün yüksek olması sayesinde yazdığı romanlardaki seyahat yerlerine gitmesi bile okuyucu olarak oraya gitmiş izlenimi vermiştir. Onu Jules Verne yapan işte bu hayal gücü ve yaptığı araştırmalardır. 

Kitaplarında sözünü ettiği makineler bir gün icat edildiğinde, hep onun verdiği isimler kullanılarak onurlandırıldı. Onun sınır tanımaz “hayal gücü”nün ürünü olan Nautilius adlı denizaltı, daha sonra ilk “gerçek” nükleer denizaltıya ismini verdi. Ayın Çevresinde Seyahat’ten sonra aya gidildi. Bilim ve teknoloji onun “icatlar ambarı”ndan çok yararlandı. “Back to the Future” filminde Dr. Brown'un zaman makinesi ve çocuklarının isimleri için ilham kaynağı oldu.

Jules Verne uzunca bir zamandan beri teknolojik öngörüsü olan bir kâhin ve bir gelecek habercisi olarak algılandı. Bu yüzden bilim adamlarınca da saygı görmüştür ve ilk ilhamlarını ondan aldıklarını ifade eden 20. yüzyıl bilginlerinin sayısı da az değildir.

 Gelelim kitabın konusuna:
Bir gezgin ve gözü pek bir kaşif olan Doktor Fergusson arkadaşı Dick Kennedy ve sadık uşağı Joe ile, herkesi heyecana sürükleyen bir düşü vardır: Balonla seyahat.. Tek amacı, Victoria adını verdiği balonuyla Afrika'yı bir uçtan bir uca kat etmek, daha önce hiçbir gezginin ayak basmadığı bölgelerini keşfetmektir. 
Bir gün, yardımcısını ve arkadaşı olan Dick Kennedy'yi bu olağanüstü yolculuğa çıkmaya ikna ederek yola koyulur. Yolda birçok macera yaşarlar. Vahşi yerlilerle karşılaşırlar, yerliler onlara hem taş atarlar hem de onları yakalamaya çalışırlar. Akbabalarla mücadele ederler. Bir çok maceranın içinde 5 Hafta Boyunca Afrika'nın çöllerinden tutun da ormanlarına kadar bir çok bölgesini balonla seyahat etmişlerdir.


You Might Also Like

2 yorum

  1. Kitap yorumlarını büyük zevkle okumaya başladım. Ve her postu okumak konusunda kararlıyım. Okuduğum kitap tarzında farklı bir kitap bulmak için senin bloguna ve instagram sayfana uğramayı tercih ediyorum. Jules Verne 80 Günde Devri Alem kitabı ile akıllarda yer edinmiş lakin bu kitabını bilmiyordum. Ve tabiki de bilmediğim yazarımızın kişiliğiydi. Yorumun için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öncelikle bu güzel yorumunuz için ne kadar teşekkür etsem az kalır :) Eğer benim yorumlarım sayesinde bir kitap alıyorsanız bu benim için büyük bir mutluluk. :) Fikirlerinizi benimle paylaştığınız için tekrardan teşekkür ederim iyi ki varsınız :) <3

      Sil