Nietzsche Aforizmalar

20:09:00

Nietzsche.. Ataist diye okumadığımız ya da bunun dili ağır diye bir kenara attığımız Nietzsche. Onun felsefesini anladığımızda eserlerinin de daha kolay okunmasını sağlar. Ona göre Tanrı Öldü. Yani ona göre din insanların üst insan olmasını engelliyordu. Güçlü insanların isteklerini yapabilmesi için zayıf insanları kullanabilir. Hatta onları yok da edebilirdi. İnsan üst insanla hayvan arasındaydı. Bence ilk aforizmalardan başlayıp daha sonra diğer kitapları okunursa daha iyi anlaşılır. Aforizmalarda onun söylediği sözler yer alır.

"Kültürün, kültür araçları yüzünden ölüm tehlikesinde olduğu bir çağda yaşıyoruz."
"Bulanık suda balık avlayanla, derinliklerden olgunluk kazananları, halk kolaylıkla bir tutar."
"Anarşi çağına giriyoruz: Bu çağ aynı zamanda akıllı ve özgür bireylerin çağıdır. Düşüncenin görülmemiş yeteneği git gide yükselmektedir. O zamana dek gelenek, ahlak v.b .. önlediği, dehanın çağıdır bu."
"Kişiyi değil de sürüyü bir amaç haline sokmak büyük hatadır. Sürü araçtan başka bir şey değildir. Oysa şimdi sürüye kişiymiş gibi gösterilme hatta ona kişiden daha büyük bir rütbe verilmek isteniyor. Bir başka hata da: Bizi sürü haline sokan nesneyi, sempati duygularını kendimizdeki en kıymetli şeymiş gibi değerlendirmek."
"Gerileme düşüncesinin, devrilmenin, yozlaşmanın, özellikle kınanacak bir tarafları yoktur: Hayatın ve onun gelişmesinin doğal bir sonucudur. Gerilemenin ortaya çıkışı da hayatın herhangi bir yükselişi ve ilerleyişi kadar zorunludur: Onu yok edecek güce sahip değiliz. Tersine, akıl, onun hakkını vermeyi emreder."
"Bir toplum genç olması bakımından özgür değildir. Ve tam da en güçlü olduğu anda açık verebilir, arızalar çıkabilir. Ne kadar enerjik ve atılgan olunursa, ilerlemeye o kadar çok yaklaşır."
"Basit yaşamak istiyor musun? O halde sürüde kal ve sürü uğruna kendini unut."
"Yaptıklarını bilmiyorlarsa nasıl bağışlamalı onları? Bağışlanacak hiçbir şeyleri yok."
"Elimizde güç olmadığı sürece özgürlük isteriz. Güç elimizde olunce da üstünlük isteriz. Başarı kazanamazsak da "adalet" yani eşit güç isteriz."
"Kendimize ve dostlarımıza karşı dürüst; her zaman da saygılı olalım: Başlıca dört erdemimiz işte bunlardır."
"İnsan ağaca benzer.ne kadar yükseğe ve aydınlığa çıkmak isterse,o kadar kök salar yere, aşağılara,karanlığa, derinlere kötülüğe."
"İnsan kirli bir nehirdir. Kirli bir nehiri kirlenmeden içine alabilmek için bir deniz olmak gerekir. Görüyorsunuz insandan daha üstün olmayı öğretiyorum size."
"Sevgide her zaman biraz delilik vardır ama delilikte de her zaman biraz akıl vardır."
"Yaptıklarımız hiçbir zaman anlaşılmaz, sadece övülür ya da eleştirilir. Ne kadar yükselirsek, uçma bilmeyenlere o kadar ufak görünürüz."
"Yazar ağızını kapatmalı ki eseri konuşsun."


You Might Also Like

0 yorum