George Orwell Hayvan Çiftliği

14:27:00

George Orwell Hayvan Çiftliği romanı ile aslında politikanın gerçek yüzünü sevimli hayvanlar üzerinden herkesin anlayabileceği bir dille anlatıyor. Kitabın yazıldığı dönem itibarı ile Stalin yönetimine gönderme yaptığı belirtilmektedir. Bu yüzden kitapta geçen hayvan karakterler Stalin dönemindeki kişilere benzetilmiştir.

Çiftlikte yaşayan hayvanların tek arzuları kendilerine iyi davranılmasıdır. Fakat borç batağında bulunan ve kendini alkole veren çiftlik sahibi hayvanlara kötü davranır ve dahası sıklıkla onlara yemek vermeyi unutur. Bunun üzerine hayvanlar sitem eder ve Koca Reis ya da Binbaşı lakaplı yaşlı domuz önderliğinde ayaklanma çıkarmayı planlarlar. Fakat planları gerçekleşmeden yaşlı domuz ölür ve hayvanlar öndersiz kalır.
Bir gün yine aç bırakıldıklarında daha fazla dayanamazlar ve ayaklanma çıkartırlar. Çiftlikteki tüm insanlara saldırıp onların kaçmalarına neden olurlar. Böylece çiftliği ele geçirirler ve önder olarak yaşlı domuzun yakını olan Napolyon lakaplı domuzu seçerler. İlk iş olarak yaşlı domuzun söylemlerinden kendilerine bir kanun çıkartırlar. Asla insanlar gibi olmayacaklar, asla başka bir hayvanı öldürmeyecekler, asla insanların yaşadığı yerde yaşamayacaklar, yattıkları yataklarda yatmayacaklar ve onlar gibi giyinmeyeceklerdir.
İlk başta her şey yolunda gider ve kendi aralarında yaptıkları eşit iş dağılımı ile çiftliği mükemmel bir şekilde işletirler. 
Peki bu durum daha sonra nasıl ilerleyecektir? 
Kitabın devamında sizi güzel bir yolculukla kafanızda oluşacak yeni düşünceler bekliyor.
Mutlaka okumalısınız.
"İnsanoğlu, kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez."
"İnsan'ın bütün alışkanlıkları kötüdür. Ve en önemlisi, hiçbir hayvan kendi türünden olanlara zorbalık etmemeli."
"Senin onsuz edemediğin kurdele, köleliğin simgesidir. Özgürlüğün kurdelelerden çok daha değerli olduğunu kafan almıyor mu?"
"Giysi, İnsanoğlu'nu çağrıştırır. Kurdele de giysiden sayılır. Tüm hayvanlar çıplak dolaşmalıdır."
"Çiftlik evi, müze olarak korunacaktır."
"Son zamanlarda Napoleon'dan hep "Önder" diye söz eder olmuştu"
"Sizler aşağı kesimlerden hayvanlarınızla uğraşmak zorundasınız,bizler de bizim aşağı sınıflardan insanlarımızla uğraşmak zorundayız!"
"Bugüne kadar, çiftlikteki hayvalar arasında,birbirlerine "Yoldaş" demek gibi salakça bir alışkanlık söz konusuydu. Bu alışkanlığa son verilecekti."
Kitabın son cümlesi belki de kitabın ana fikrini oluşturmaktadır.
"Dışarıdaki hayvanlar, bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyor; ama onları birbirlerinden ayırt edemiyorlardı."


You Might Also Like

2 yorum

  1. şimdiki zamanıda içine almış okunması ve okutulması gerek...

    YanıtlaSil
  2. Evet kesinlikle katılıyorum size

    YanıtlaSil